< Terug naar vorige pagina

Project

PSEN1-selectieve remming van gamma-secretase voor de behandeling van T-cel acute lymfoblastische leukemie

NOTCH1 gain-of-function-mutaties zijn aanwezig in de meeste T-ALL-gevallen en mediëren een verhoogde proliferatie en overleving van de leukemiecellen.
Belangrijk is dat mutant NOTCH1 nog steeds splitsing door het gamma-secretase-complex vereist om actief te worden, waardoor het gamma-secretase-complex een belangrijk therapeutisch doelwit is in T-ALL. We hebben onlangs aangetoond dat PSEN1-selectieve remming van gamma-secretase een aantrekkelijke nieuwe manier zou kunnen zijn om T-ALL aan te pakken, aangezien dit minder toxisch is dan remming van brede gamma-secretase.
In dit project streven we ernaar om preklinische studies uit te voeren naar PSEN1-selectieve gamma-secretase remming voor de behandeling van T-ALL met als doel: (1) het bepalen van de relatie tussen de werkzaamheid van PSEN1-selectieve gammasecretase remming en NOTCH1 pathway mutaties in vitro en in vivo; (2) het identificeren van synergetische geneesmiddelcombinaties tussen PSEN1-selectieve gammasecretaseremmers en momenteel gebruikte geneesmiddelen voor T-ALL-behandeling; (3) het identificeren van mutaties die resistentie verlenen tegen PSEN1-selectieve remming van gammasecretase.

Datum:1 mrt 2021 →  Heden
Trefwoorden:T-cell acute lymphoblastic leukemia, clinical targeted therapy, resistance, translational research, small molecules
Disciplines:Kankertherapie