< Terug naar vorige pagina

Project

Project ter versterking van patiëntenverenigingen bestaande uit twee luiken: Betrouwbaarheid en kwaliteit van gezondheidsinformatie op websites van Vlaamse patiëntenverenigingen en het bevorderen van ervaringsdeskundigheid in patiëntenverenigingen.

De kwaliteit en de betrouwbaarheid van de informatie die Vlaamse patiëntenverenigingen via hun websites aanbieden, is onvoldoende duidelijk. Dat betekent niet dat die informatie bij voorbaat verkeerd of risicovol is; wel dat de aard ervan voor gebruikers moeilijk te beoordelen valt.In dit project zullen in samenwerking met de ledenverenigingen van het Vlaams Patiëntenplatform, criteria worden bepaald die gebruikers van hun websites toelaten te oordelen over de kwaliteit en de betrouwbaarheid van de geboden informatie. De Health on the Net Code, het Nederlandse ZegelGezond kunnen daarbij mogelijkerwijze als aanknopingspunten dienen.De onderscheiden projectonderdelen zijn (I) een oriënterend literatuuronderzoek (II) het oplijsten en vervolgens weerhouden van criteria; (III) het evalueren van de gezondheidsinformatie op websites van patiëntenverenigingen (IV) het ontwikkelen van een tool voor zelfonderzoek met als doel het behalen van een zegel of het ondersteunen van verenigingen om een bestaand zegel te behalen; (V) het bekendmaken en doen toepassen van de tool en het bieden van ondersteuning aan verenigingen. De collectieve en individuele competenties van patiëntenverenigingen verhogen om de deelnemers aan hun verenigingen (nog) beter te ondersteunen in het self-management van hun problematische situatie en de belangenverdediging daarrond betreft het tweede luik van het project. Dit behelst onder meer het uitwerken en aanbieden van een scala aan mogelijkheden om het herstel (leren leven met) van deelnemers te bevorderen en om als vereniging effectieve beleidsparticipatie op te nemen. In een eerste fase zullen de elementen die het leren omgaan met een situatie en beleidsparticipatie bevorderen, in kaart worden gebracht. In een tweede fase zal daarrond een vormingsaanbod ontworpen en geïmplementeerd worden.
Datum:1 jan 2013 →  Heden
Trefwoorden:Patient organisations, Coping, policy participation, Empowerment, Health information, Experiential expertise, Evaluation.
Disciplines:Toegepaste sociologie, Beleid en administratie, Sociale psychologie, Sociale stratificatie, Sociale theorie en sociologische methoden, Sociologie van levensloop, gezin en gezondheid, Andere sociologie en antropologie