< Terug naar vorige pagina

Project

Parentificatie en beleving: een onderzoek in gezinnen van depressieve patiƫnten van de wijze waarop ouderlijke rollen van kinderen beleefd worden door de betrokkenen.

De term parentificatie werd voor het eerst gebruikt door Boszormenyi-Nagy & Spark om te verwijzen naar kinderen die rollen of verantwoordelijkheden in hun gezin opnemen die niet leeftijdsadequaat zijn en die eigenlijk door de ouders zouden moeten opgenomen worden. Behalve enkele anekdotische of weinig systematisch geanalyseerde gevalsstudies, is er nauwelijks empirisch onderzoek gedaan naar de beleving van de betrokkenen. Dit project is een kwalitatief onderzoek naar de beleving van parentificatie bij kinderen van depressieve ouders, a.d.h.v. analyse van gezinstherapeutische gesprekken, interviews en focusgroepen met betrokkenen. Deze gesprekken worden geanalyseerd met kwalitatieve technieken zoals grounded theory, conversation analysis en narrative analysis.
Datum:1 jan 2008 →  31 dec 2011
Trefwoorden:depression, family, parentification
Disciplines:Biologische en fysiologische psychologie, Algemene psychologie, Andere psychologie en cognitieve wetenschappen