< Terug naar vorige pagina

Project

Niet-destructieve en kwantitatieve bepaling van de O2-concentratie in intacte pitvruchten met behulp van gas in verstrooiende media-absorptiespectroscopie (GASMAS) in transmissiemodus

Pitvruchten, waaronder appel en peer, behoren tot de meest verbouwde fruitsoorten in Europa. Deze climacterische vruchten vertonen een snellere ademhaling en een verhoogde ethyleenproductie aan het begin van de rijping, wat kan resulteren in een snelle rijping, veroudering en een kortere houdbaarheid. Om dit te voorkomen worden pitvruchten doorgaans bewaard onder een gecontroleerde atmosfeer (CA), waarbij een verlaagd O2-niveau en een licht verhoogd CO2-niveau, in combinatie met lagere temperaturen, worden gehandhaafd om de metabolische activiteit van het fruit te verlagen. Het is van cruciaal belang om een optimaal zuurstofniveau in de CA-opslag te behouden aangezien een te laag O2-niveau in de vruchten kan resulteren in onaangename smaken of hypoxie-gerelateerde opslagstoornissen. Daarom zou het waardevol zijn om de interne O2-concentratie in de vruchten te bepalen zodat deze dan in verband kan gebracht worden met het O2-niveau van de bewaaratmosfeer. Kennis van de interne O2-concentratie in de vruchten is dus essentieel. Conventionele technieken om deze te bepalen zijn vaak destructief en kunnen meetartefacten veroorzaken, waardoor de toepassing ervan in naoogstbehandeling en -bewaring van fruit beperkt is. Dit PhD was gericht op optimalisatie, validatie en evaluatie van de GASMAS O2-sensor als een snelle en niet-destructieve methode voor het meten van de interne O2-concentratie in intact pitfruit, met de nadruk op appel en peer.

Datum:28 aug 2018 →  26 okt 2023
Trefwoorden:PhD details
Disciplines:Landbouw, land- en landbouwbedrijfsbeheer, Biotechnologie voor landbouw, bosbouw, visserij en aanverwante wetenschappen, Visserij, Biologische systeemtechnologie, Biomateriaal engineering, Biomechanische ingenieurswetenschappen, Medische biotechnologie, Andere (bio)medische ingenieurswetenschappen, Levensmiddelenwetenschappen en (bio)technologie, Analytische chemie, Macromoleculaire en materiaalchemie, Andere chemie, Voeding en dieetkunde, Productie van landbouwdieren
Project type:PhD project