Project
Optimale Teelt van eiwithoudende gewassen voor pluimvee voeding (Optipluim)
De verwerking van geoogste zaden zal in het kader van dit project gematcht worden aan het gebruik ervan bij pluimvee, in zowel conventionele als biologische productiesystemen. Verder zal het potentieel onderzocht worden om de gewasresten die overblijven na oogst van de zaden te valoriseren d.m.v. fermentatie door witrotschimmels, om zo een bijkomende hoogwaardige eiwitbron te creëren.
De algemene doelstelling van het OPTIPLUIM project is om vanuit een ketenperspectief aan Vlaamse akkerbouwers, pluimveehouders en de veevoederindustrie handvaten aan te reiken voor de teelt, de verwerking en het gebruik van vlinderbloemige gewassen als alternatieve eiwitbron voor pluimvee, via nieuwe inzichten en aangepaste teelt- en verwerkingstechnieken. Naast de valorisatie van de gewasresten zal ook onderzoek gedaan worden naar interacties tussen voedersamenstelling en kwaliteit van dierlijke eindproducten en naar effecten op stikstofexcretie door pluimvee. Er zullen tevens duurzaamheidsanalyses uitgevoerd worden ter vergelijking van het gebruik van lokaal geproduceerde vlinderbloemige gewassen met soja (al dan niet lokaal geproduceerd). Finaal doel is om verbeterstrategieën en adviezen in de praktijk te implementeren en het brede publiek te informeren over de bekomen kennis.