< Terug naar vorige pagina

Project

Ophelderen van een link tussen RCBTB1-geassocieerde netvliesblindheid en ubiquitinatie door in vitro en in vivo studies (3F026217)

Mendeliaanse oogaandoeningen zoals erfelijke netvliesdystrofieën (iRD's) zijn wereldwijd een belangrijke oorzaak van blindheid. Vorig jaar identificeerde ons team RCBTB1 als een nieuw gen voor autosomaal recessieve iRD, met extraoculaire manifestaties bij een paar patiënten. RCBTB1 is onlangs gesuggereerd als zijnde betrokken bij alomtegenwoordigheid, maar er is weinig bekend over de functie ervan in deze route.
Op basis van voorlopige gegevens, veronderstellen we dat biallelische RCBTB1-mutaties retinale morfologie beïnvloeden en leiden tot verminderde ubiquitinatie en NRF2 oxidatieve stressreactie. Om dit aan te pakken, zullen we eerst de rol van RCBTB1 in de NRF2-route in menselijke cellulaire modellen bestuderen. Vervolgens zullen de resulterende bevindingen in vivo worden uitgewerkt in een rcbtb1-knockout-model in Xenopus, uitgaande van een rcbtb1-mozaïek-knockout-model dat is gemaakt tijdens het eerste jaar van mijn doctoraatsbeurs. Dit model zal nieuwe inzichten verschaffen in pathogenese van ziekten en in mogelijke doelen voor behandeling.
Over het geheel genomen zal deze studie voor het eerst de pathogenetische mechanismen van RCBTB1-geassocieerde iRD toelichten en inzicht verschaffen in de rol van RCBTB1 in de alomtegenwoordige en NRF2-route in het netvlies, die mogelijk vatbaar is voor therapie.

Datum:1 okt 2017  →  Heden
Trefwoorden:Xenopus, Oxidative stress, Ubiquitinatie, Netvliesblindheid
Disciplines:Oftalmologie en optometrie, Regeneratieve geneeskunde, Andere biologische wetenschappen, Palliatieve zorg en zorg rond het levenseinde, Moleculaire en celbiologie, Andere gezondheidswetenschappen, Laboratoriumgeneeskunde, Andere klinische wetenschappen, Verpleegkunde, Andere medische en gezondheidswetenschappen, Andere paramedische wetenschappen, Genetica, Andere basiswetenschappen, Andere translationele wetenschappen, Systeembiologie