< Terug naar vorige pagina

Project

Ontwikkeling van een nieuwe nanopartikel-formulatie voor een therapeutisch vaccin gebasseerd op mRNA tegen HIV (FWOSB57)

Wereldwijd zijn meer dan 37 miljoen mensen besmet met het menselijke immuundeficiëntievirus (HIV). Dagelijkse antiretrovirale therapie is de enige optie om de progressie naar verworven immunodeficiëntiesyndroom (AIDS) te voorkomen. Hoewel er een grote verscheidenheid aan antiretrovirale middelen is, blijft de therapie duur met hoge kosten voor de patiënten, maar ook voor de samenleving. Bovendien doen zelfs de nieuwste antiretrovirale middelen het
niet komen zonder bijwerkingen. Daarom is er behoefte aan een langwerkende behandeling om de kosten te verminderen en bijwerkingen te verminderen. Een voorbeeld van een dergelijke behandeling is therapeutische vaccinatie. Dit voorkomt HIV niet, maar stimuleert het eigen immuunsysteem van de patiënt om het virus te onderdrukken. Bovendien wordt er steeds meer gewerkt aan het vinden van een preventief vaccin tegen HIV. Een nieuwe vaccinatiemethode is de injectie van mRNA, het genetische materiaal dat verantwoordelijk is voor de eiwitproductie. Deze benadering bleek even goed of beter te zijn in vergelijking met de huidige vaccinatiestrategieën. Een van de uitdagingen met mRNA is dat het fragiel en onstabiel is.
Daarom is het nodig om het in een klein nanodeeltje te verpakken om degradatie te voorkomen. We hebben een nieuw nanodeeltje ontwikkeld om mRNA aan het lichaam af te leveren. In dit project zullen we het vermogen onderzoeken van het nanodeeltje, dat mRNA draagt ​​dat codeert voor HIV-eiwitten, om de immuunrespons tegen het virus aan te zetten of te versterken. Uiteindelijk hopen we een situatie te bereiken waarin de patiënten voor langere tijd zonder cART kunnen leven.
Datum:1 jan 2019 →  31 dec 2022
Trefwoorden:mRNA
Disciplines:Vaccinologie