< Terug naar vorige pagina

Project

Ontwikkeling van een krachtig antigif tegen dodelijke slangenbeten door gebruik te maken van het natuurlijk voorkomend acetylcholine bindingproteïne (AChBP) als een lokaas-receptor.

Wereldwijd hebben 1.8 miljoen mensen jaarlijks te maken met dodelijke slangenbeten, waarvan 138.000 met dodelijke afloop. De huidige behandeling bestaat in het gebruik van antilichamen die geproduceerd worden door paarden of schapen te immuniseren met het gif. Deze antivenomen zijn levensreddend voor tienduizenden mensen per jaar, maar antivenomen hebben ernstige beperkingen. De hoge productiekosten maken ze onbetaalbaar voor slachtoffers in arme landen en bovendien hebben ze ernstige nevenwerkingen. De meeste van deze nevenwerkingen worden veroorzaakt door acute allergische reacties. Bovendien zijn deze antivenomen onvoldoende actief tegen giffen van verschillende slangensoorten, wat we zwakke “kruisreactiviteit” noemen. Dit maakt het vrijwel onmogelijk om geschikte antigiffen beschikbaar te maken op een wereldwijde schaal. Het doel van ons onderzoeksproject is om al deze beperkingen te overwinnen door de ontwikkeling van een natuurlijk voorkomend acetylcholine bindingsproteïne, dat we gebruiken als lokaas voor de dodelijke neurotoxines in slangengif.
Datum:1 okt 2019 →  30 sep 2022
Trefwoorden:Neuroscience, Neglected tropical diseases, Protein design, Nicotinic acetylcholine receptor, X-ray crystallography
Disciplines:Toxinologie