< Terug naar vorige pagina

Project

Ontwikkeling van een chirurgische planningstechniek met gestandaardiseerde en accurate kwantificering van kaakbot aan een lage stralingsdosis, gebaseerd op cone beam CT beelden.

De cone beam CT (CBCT) techniek voor dentomaxillofaciale beeldvorming biedt driedimensionale beelden aan een lagere stralingsdosis dan de conventionele spiral CT. Ondanks dit grote voordeel geven de beelden meer ruis en kunnen Hounsfield Units (HU), de meeteenheid voor botkwaliteit op conventionele CT-beelden, niet gebruikt worden. Nochtans is het cruciaal een betrouwbare methode voor het beoordelen van botkwaliteit te ontwikkelen voor CBCT. Toepassingen van dergelijke methode zijn het vaststellen van een veralgemeende lage botkwaliteit, het aflijnen van ziek en gezond bot of het doorzoeken van chirurgische sites op de aanwezigheid van lokale botletsels. Alvorens deze methode te ontwikkelen moet onderzocht worden wat de hoogst mogelijke beeldkwaliteit is, gecombineerd met de laagst mogelijke stralingsdosis, zodat het meest geschikte protocol voor het maken van de beelden kan gebruikt worden en dit gebaseerd op wetenschappelijke evidentie. Vanuit deze overwegingen werden binnen het project twee hoofddoelstellingen gedefinieerd: a) Het ontwikkelen van een Monte Carlo framework en testobjecten om te komen tot een optimale balans tussen beeldkwaliteit en stralingsdosis en b) Het ontwikkelen van een methode voor het kwantificeren van kaakbotkwaliteit gebaseerd op CBCT-beelden.
Datum:1 okt 2008  →  30 sep 2013
Trefwoorden:Cone beam CT
Disciplines:Laboratoriumgeneeskunde, Palliatieve zorg en zorg rond het levenseinde, Regeneratieve geneeskunde, Andere basiswetenschappen, Andere gezondheidswetenschappen, Verpleegkunde, Andere paramedische wetenschappen, Andere translationele wetenschappen, Andere medische en gezondheidswetenschappen