< Terug naar vorige pagina

Project

Niet invasieve moleculaire studies om In Vitro Maturatie (IVM) te optimaliseren en om de toepassing ervan tot veilige geassisteerde reproductie te waarborgen (Toekenning in het kader van de bilaterale samenwerking met Vietnam) (FWOAL895)

In vitro rijping (IVM) van menselijke oöcyten is een kunstmatige voortplantingstechniek (ART) die in vitro de rijping van onrijpe oöcyten uit kleine (2-6 mm) follikels omvat. IVM is met name geschikt voor patiënten met PCOS (polycysteus ovarium syndroom) omdat hyperstimulatiesyndroom volledig wordt uitgesloten omdat er geen HCG-ovulatietrigger wordt geïnjecteerd. IVM heeft het potentieel om te verminderen
ART-gerelateerde lasten, risico's en kosten. Omdat IVM echter gebruik maakt van eicellen die nog steeds volledige rijpingcapaciteit nodig hebben, is het de lagere efficiëntie vergeleken met conventionele ART die de wijdverbreide toepassing ervan belemmert.
Beide centra werkten sinds 2016 samen aan verschillende nieuwe kweekmethoden om de onvolgroeidheid in eicellen van kleine follikels beter te compenseren. Voor IVM worden oöcyten gekweekt als compacte cumulus-oocyte-complexen (COC's). Vandaar dat onze eerste werkhypothese is dat moleculaire analyse uitgevoerd op biopsiecumuluscellen van individueel gekweekte COC's het potentieel heeft om oöcyt's onvolwassenheid te kwantificeren en om de meest geschikte kweekmethode per eicel aan te geven.
De tweede werkhypothese is dat na de implementatie van de juiste kweekmethode (aangepast aan de mate van onvolgroeidheid) de cumuluscel-expressie het implantatiepotentieel van oöcyten zou kunnen voorspellen en de overdracht van enkelvoudige embryo's (SET) zou bevorderen. Dit onderzoek zal nieuwe biomarkers onthullen om de optimale cultuur voor elke eicel te sturen en SET te promoten. Het derde deel van het project zal de genetische en epigenetische veiligheid bij IVM-kinderen testen.
Datum:1 mrt 2018  →  28 feb 2020
Trefwoorden:In Vitro Maturatie, IVM, reproductiestrategieën
Disciplines:Anatomische pathologie