< Terug naar vorige pagina

Project

MPC-gebaseerde post-quantum nul-kennis bewijssystemen met snelle verificatie

Tot op de dag van vandaag is het voor het verkrijgen van vertrouwen nodig dat mensen privé-informatie prijsgeven. Denk maar aan het delen van je financiële gegevens om te bewijzen dat je geen schulden hebt. Voor bedrijven die gebruik maken van private, bedrijfseigen software is het nodig dat onafhankelijke deskundigen nagaan of zij zich houden aan de veiligheids- en privacyvoorschriften. De enige manier om het eigendom van het bedrijf te beschermen is dan de auditors wettelijk te verplichten te zwijgen met het risico dat de kennis op een dag alsnog wordt onthuld. Maar wat als dit vertrouwen zou kunnen worden verkrijgen zonder de risico's van het opgeven van privacy?
Nul-kennis bewijssystemen zijn een cryptografisch hulpmiddel dat precies dit biedt: zowel vertrouwen als privacy. Deze bewijssystemen zijn uitgevonden in de 1980 en hebben alleen gediend binnen grotere cryptografische protocollen, en nooit als eigen toepassingen tot zeer recent (bijv. in blockchains). Om transformatieve diensten binnen onze digitale samenlevingen te kunnen leveren, moeten deze worden opgeschaald en geoptimaliseerd om met veel grotere programma's te kunnen werken.
Dit project zal gebruik maken van de technologie van multiparty computation, geoptimaliseerd voor grote programma's, om dergelijke bewijssystemen te construeren. Naast hun schaal zullen deze systemen aantoonbaar post-kwantum veilig zijn, om een levenslange veiligheid te garanderen. Bovendien zullen ze gericht zijn op concrete efficiëntie.

Datum:1 okt 2022 →  Heden
Trefwoorden:zero-knowledge proofs, post-quantum cryptography
Disciplines:Cryptografie, privacy en beveiliging