< Terug naar vorige pagina

Project

Moratorium Space

Moratorium Space is het kernproject van mijn  onderzoek, waaruit nieuwe kennis wordt gegenereerd die wordt ingezet als input voor (1) mijn ander onderzoekswerk en publicaties, (2) mijn bijdrage aan mijn onderzoeksgroep The Drawing and the Space, (3) de doctoraten waarvan ik (co)promotor ben, (4) mijn onderzoeksgebaseerd onderwijs (AOB's), en mijn bijdrages aan buitenlandse universiteiten, conferenties, consortia ...

Motatorium Space is mijn overkoepelend onderzoeksproject dat ik uitvoer met eigen middelen (materieel en financieel), waarin ik een aantal cases van (1) speculatieve projecten (hypotheses) en (2) echte verbouwingsprojecten aan mijn eigen gebouwen onderzoek, inclusief de omliggende ommuurde tuinen, boomgaarden en het landschap, vertrekkend van de topografie en relicten in het landschap.

Mijn onderzoek met en van innovatieve tekenmethodes (Chronological Drawing, X-Ray-Drawing), die ik met mijn onderzoek ontwikkeld heb, wordt op deze research cases toegepast en verfijnd in cylci van Critical Sequential Drawing (CSD). Door middel van deze tekenmethodes legt dit onderzoek zich toe op de agency van (1) het architectuurfragment in het beter begrijpen van de mereologische relaties tussen het architectuurgeheel (vertrekkend van het landschap) en het architectuurdetail (verschillende architectuurschalen), (2) fenomenologische materialisatie en (3) physical embodiment, vertrekkend van en gesitueerd in relicten in het landschap die worden opgenomen in het onderzoek door middel van cartografie en topografische doorsnedes.

Door middel van deze cases wil ik de volgende topics, die embryonaal in ontwikkeling zijn, verder onderzoeken, nl. (1) Homesickness, (2) Hortus Conclusus, (3) Dialectische Cartografie, (4) de mereologische rol van ‘het fragment’ tussen ‘het geheel’ en ‘het detail’, en (5) Corporeality in architectuur.

Met dit project wil ik de format van de architectuurkritiek vanuit ontwerpmatige reflectie (1) scherpstellen, zoals de zgn. ‘Paper Architects’ in de Sovjetunie in de jaren 1970 (Alexandr Brodsky, Ilya Utkin e.a.), die “… began producing visionary schemes in response to a bleak professional scene in which only artless and ill-conceived buildings, diluted through numerous bureaucratic strata and constructed out of poor materials by unskilled laborers, were being erected-if anything” (1991, 2003: Brodsky & Utkin, Princeton Architectural Press, New York, P.7), en (2) verder uitwerken door deze ontwerpmatige reflecties in een dialectisch proces met  geschreven reflecties (verbalisatie).

http://thedrawingandthespace.info/type/moratorium/
http://www.jovandenberghe.be/architecture/work/moratorium-space-wosho-architecture1986-ongoing-sle-belgium en http://www.jovandenberghe.be/architecture/work/wosho-1986-ongoing-sle-belgium

Datum:1 jan 2015 →  Heden
Trefwoorden:technè, poiesis, de architectuurtekening
Disciplines:Architectuur niet elders geclassificeerd