< Terug naar vorige pagina

Project

Preventie van resistentie tegen hiv-1-geneesmiddelen in Dar Es Salaam, Tanzania: onderzoek naar hefboompunten en sleutelprestatie-indicatoren voor het ontwerpen en evalueren van interventies met grote impact

In totaal leven ongeveer 1.550.000 mensen met hiv (PLHIV), van die 1.126.366 (75%) zijn ingeschreven voor hiv-zorg en -behandeling en van hen zijn 1.103.016 (98%) onder antiretrovirale behandeling (ART). ART-programma's in ontwikkelingslanden, waaronder Tanzania, pleiten nu voor een test- en behandelstrategie (National AIDS Control Program, 2019). De uitdagingen op de lange termijn van het opschalen van ART zullen echter onder meer de toxiciteit van geneesmiddelen, het mislukken van de behandeling en het ontstaan van geneesmiddelresistentie omvatten (John R. Giudicessi, 2013). Vooral HIVDR brengt de capaciteit om de laatste 90 van de 90-90-90 doelen te halen in gevaar. Bewijs van een recente studie uitgevoerd bij kinderen en adolescenten op het platteland van Tanzania wees uit dat van de 213 kinderen die aan de studie deelnamen, 25,4% virologisch faalde, ART-geassocieerde geneesmiddelresistentie-mutaties (DRM's) werden geïdentificeerd bij 90%, met multiklasseresistentie van 79%. Bovendien suggereerden deze bevindingen dat meer dan 85% belangrijke DRM's had verworven tijdens de behandeling (Muri et al., 2017). Een andere studie, uitgevoerd in Dar es Salam, bracht DRM's voor de behandeling aan het licht bij 29,8% van de ART-naïeve patiënten. Hiervan had 14,9% mutaties die een hoge mate van resistentie verlenen tegen ten minste één geneesmiddel van het standaard eerstelijnsregime (Barabona et al., 2019).

Dar es Salam heeft een Urban Cohort Study, [(DUCS) (http://www.aaph-tz.org/activities/dar-es-salaam-urban-cohort-study-ducs)], die in 2011 werd gestart om opzetten en onderhouden van een demografisch bewakingssysteem (DSS) dat de gezondheid en sociaal-demografische gebeurtenissen in Dar es Salaam, Tanzania, in de loop van de tijd zal volgen. Het platform is ontwikkeld in samenwerking met de Harvard T.H. Chan School of Public Health en Muhimbili University of Health and Allied Sciences (MUHAS). De bewakingssite beslaat een bevolking van ongeveer 100.000 inwoners die in bijna 20.000 huishoudens wonen in de wijken Ukonga en Gongolamboto in het district Ilala in Dar es Salaam. Belangrijker is dat het DUCS-cohort ook wordt gebruikt door twee VLIR-IOS-projecten (zie lokale activiteiten hieronder). het VLIR-SI-project ondersteunt capaciteitsopbouw bij MUHAS om de hiv-status en het testen van hiv-resistentie tegen geneesmiddelen op te nemen in de gecontroleerde variabelen in het cohort. Het ontwikkelt ook een transdisciplinaire benadering om een conceptueel model te bouwen om de ontwikkeling van HIVDR te voorkomen. Het VLIR-UOS JOINT-project identificeert interventiemaatregelen om de ontwikkeling van HIVDR te voorkomen aan de hand van het conceptuele model, en identificeert Key Performance Indicators (KPI's) om de impact van de interventiemaatregelen op te volgen.

Hoewel er verschillende onderzoeken naar ART-resistentie in Tanzania zijn gepubliceerd (Ramadhani et al., 2007; Somi et al., 2008; Kasang et al., 2011; Mosha et al., 2011; Vairo et al., 2013), pasten geen interventies toe om aanhoudende onderdrukking van virale replicatie te bereiken en dus resistentie te vermijden, waardoor het langetermijnvoordeel van ART in gevaar komt. Om onderzoeksgegevens te genereren om de bestaande richtlijnen en beleidslijnen in Tanzania te adviseren, stellen we de hier beschreven studie voor. We streven ernaar i) de huidige prevalentie van hiv-resistentie tegen geneesmiddelen (HIVDR) te bepalen na het opgeschaalde gebruik van ART, ii) een duurzaam protocol op te stellen voor het meten van key performance indicators om de impact te kunnen beoordelen van interventies die gericht zijn op de prevalentie van HIVDR verminderen. Dergelijke interventies worden momenteel ontwikkeld via een transdisciplinaire en mens / patiëntgerichte aanpak, ondersteund door 2 VLIR-UOS-projecten die momenteel lopen tot eind 2021.

Datum:2 okt 2020 →  Heden
Trefwoorden:Tanzania, Key performance indicators, Transdisciplinary approach, Anti-retroviral resistance, Anti-HIV drugs resistance
Disciplines:Klinische microbiologie, Virologie, Epidemiologie, Analyse van next-generation sequence data
Project type:PhD project