< Terug naar vorige pagina

Project

Modelgebaseerde virtuele akoestische detectie voor geaugmenteerde systeemmonitoring van flexibele meerlichamensystemen

 De duurzame ontwikkeling en onderhoud van voertuigen en machines speelt een steeds belangrijkere rol. Het gaat hier om de uitdagende taak de criteria op het gebied van menselijke gezondheid, winstgevendheid en milieu te monitoren en balanceren. De kennis van de krachten, koppels en spanningen in componenten is van groot belang om ervoor te zorgen dat machines en voertuigen binnen de veiligheidslimieten blijven en hun betrouwbaarheid behouden. Deze grootheden zijn echter moeilijk direct te meten, omdat bestaande spannings-, kracht- en torsiesensoren intrusief en duur zijn.
Daarom nemen geaugmenteerde metingsstrategieën in populariteit toe om deze grootheden te schatten met makkelijker te meten grootheden. Dit wordt bereikt door op intelligente wijze fysische numerieke modellen te koppelen aan goedkope metingen. Het potentieel van deze fysische modellen wordt echter nog niet ten volle benut.
Het doel van dit project is om uit te vinden hoe goedkope akoestische metingen gebruikt kunnen worden om moeilijk te meten grootheden te schatten in meerlichamensystemen. Om dit te realiseren, moeten nauwkeurige multifysische modellen worden geformuleerd waarin meerlichamendynamica en akoestiek gekoppeld zijn. Om de rekencomplexiteit te verminderen zullen nieuwe modelreductietechnieken ontwikkeld worden. Verscheidene metingconfiguraties zullen worden geanalyseerd vanuit een theoretisch en experimenteel perspectief om de kracht van deze innovatieve manier van virtueel meten aan te tonen.

Datum:1 okt 2020 →  30 sep 2023
Trefwoorden:Vibro-acoustics, multibody dynamics, augmented sensing
Disciplines:Numerieke modellering en design, Akoestiek, geluid en trillingsgerelateerde ingenieurskunde, Dynamica, vibratie en vibratiecontrole, Signalen en systemen, Kinematica en dynamica