< Terug naar vorige pagina

Project

Modelering en controle van bioprocesen door middel van beperkingsgebaseerde optimalisatiemethoden

Een belangrijk deel van de biotechnologische industrie focust op de productie van producten met een grote toegevoegde waarde (geneesmiddelen, proteïnes, precursor moleculen voor andere chemische producten). Deze producten worden aangemaakt door micro-organismen of celculturen. In contrast tot de chemische industrie worden geavanceerde schattings- en regeltechnieken nog niet algemeen toegepast. Zulke regelmethoden voor chemische of biochemische processen maken gebruik van procesmetingen (product concentratie, biomassa concentratie, temperatuur, etc.) om de proces inputs aan te passen om de productiviteit te verhogen. Het is echter niet mogelijk om alle procegerelateerde variabelen te meten door het ontbreken van een (betaalbare) sensor. Modelgebaseerde software is dan in staat om de niet gemeten variablen te schatten op basis van de gedane metingen.

Dit onderzoek focust op de ontwikkeling van geavanceerde schattings- en regelmethoden voor biochemische processen door gebruik te maken van beperkingsgebaseerde optimalisatiemethoden.

Datum:1 sep 2017  →  Heden
Trefwoorden:Bioreactors, Constraint-based optimization models, Sliding mode observer, Model predictive control
Disciplines:Katalytische reactietechnieken, Chemisch productontwerp en formulering, Algemene chemische en biochemische ingenieurswetenschappen, Process engineering, Scheidings- en membraantechnologie, Transportfenomenen, Andere (bio)chemische ingenieurswetenschappen
Project type:PhD project