< Terug naar vorige pagina

Project

Mitochondriale stoornissen tijdens kritieke ziekte: rol in orgaanfalen en mortaliteit, onderliggende mechanismen en therapeutische perspectieven.

Kritiek zieke patiƫnten lopen een hoog risico op multipel orgaanfalen en overlijden. Een verstoord cellulair energiemetabolisme door schade aan de mitochondriƫn draagt vermoedelijk bij tot deze orgaandysfunctie, die op zich de meest frequente doodsoorzaak is op de intensieve-zorgen-afdeling. Dit project beoogt een grondige karakterisatie van de mitochondriale stoornissen tijdens de kritieke ziekte en studie van de rol van glucosetoxiciteit in het ontstaan van deze verstoring, alsook van het belang van mitochondriale schade in relatie tot overleving.
Datum:1 okt 2008  →  30 sep 2009
Trefwoorden:Insulin, Hyperglycemia, Mitochondria, Organ damage, Critical illness, Mortality
Disciplines:Anesthesiologie, Intensieve zorgen en spoedgevallen, Endocrinologie en metabole ziekten, Laboratoriumgeneeskunde, Palliatieve zorg en zorg rond het levenseinde, Regeneratieve geneeskunde, Andere basiswetenschappen, Andere gezondheidswetenschappen, Verpleegkunde, Andere paramedische wetenschappen, Andere translationele wetenschappen, Andere medische en gezondheidswetenschappen