< Terug naar vorige pagina

Project

MINERVA: MIcro- en NanoElectRonica onderzoeksVAlidatie

Dankzij de voortdurende verbetering van halfgeleidertechnologie, is elektronica een essentieel onderdeel van onze maatschappij geworden. Vandaag zorgt nanotechnologie ervoor dat ingenieurs zeer complexe elektronische systemen en chips kunnen realiseren voor allerhande toepassingen. Dit onderzoek naar nieuwe elektronische schakelingen vereist een validatie door deze chips effectief te laten fabriceren en te testen. Deze validatie is cruciaal in dit onderzoeksdomein: het versterkt het valorisatiepotentieel en verhoogt de relevantie van het onderzoek. De investering van deze aanvraag laat de aanvragende onderzoeksgroepen toe om dergelijke chips te laten fabriceren in de meest geavanceerde technologieën. Hierdoor versterkt KU Leuven en Vlaanderen zijn positie in het domein van micro-elektronica en het ontwerp van chips. De toepassingen die via deze investering worden ondersteund, zijn zeer divers: het gaat van THz elektronica voor draadloze communicatie tot biomedische metingen, van optische communicatie tot vermogenbeheer van complexe chips.
Dit voorstel gebruikt een service-model, waarbij we gebruik maken van chipfabricatiediensten die aangeboden worden door derde partijen. Dit heeft het grote voordeel dat we steeds kunnen werken met de meest geavanceerde technologieën. De infrastructuur blijft altijd up-to-date. Anderzijds betreft het geen investering in het buitenland, want de uiteindelijke hardware (de chips) zullen zich in de labo's van de onderzoeksgroepen bevinden.

Datum:1 mei 2018  →  Heden
Trefwoorden:MINERVA, MIcro-and NanoElectronics Research VAlidation
Disciplines:Sensoren, biosensoren en slimme sensoren, Andere elektrotechniek en elektronica, Elektronica, Nanotechnologie, Ontwerptheorieën en -methoden