< Terug naar vorige pagina

Project

Met bestaande bouwproducten naar een transformeerbare woning - generatieve oplossingen van transformeerbare bouwdelen (IWT577)

Door een beperkte knowhow van de architecten en het gering aantal toepassingen op de markt wordt transformeerbaar bouwen nog nauwelijks toegepast. Er is nood aan ontwerptools en praktische kennis. Het is echter niet gewenst om met een blanco blad te starten bij het ontwerpen van bouwoplossingen. Voor bouwproducenten zou het namelijk een te grote stap zijn om hun productie aan te passen en voor bouwheren en architecten om de bouwproducten te gebruiken. De uitkomst moet dus gebaseerd zijn op bestaande bouwoplossingen. Door gebruik te maken van ontwerpprincipes en benaderingen, zoals DfD, SAR, C2C en HVDA, kunnen minimale aanpassingen ervoor zorgen dat de bestaande oplossingen demonteerbaar, compatibel en hergebruikbaar worden. Denk bijvoorbeeld aan bakstenen die als legoblokken in elkaar gezet kunnen worden.

Het resultaat is een catalogus van generieke oplossingen van transformeerbare bouwdelen waaruit architecten en aannemers kunnen kiezen. De catalogus moet begeleid worden met een handleiding, waardoor het eenvoudig wordt om de catalogus te gebruiken en om dus transformeerbaar te bouwen.

Datum:1 jan 2012  →  31 dec 2015
Trefwoorden:Social Highrise, Truss Design, Design methods, Theory of architecture, Architecture, Social housing, Social highrise, Design education, Tensile structures, Education, Engineering, Harmonic Progression, Renovation, Formfinding, Building technology, renovation, Fire engineering
Disciplines:Burgerlijke ingenieurswetenschappen en bouwkunde, Materiaaltechnologie