< Terug naar vorige pagina

Project

Medicijnresistentie in MYC/MYCN gedreven tumor entiteiten ten gevolge van replicatieve stress-geïnduceerde DNA damage respons: een nieuwe invalshoek voor synthetische letale medicijnen.

Voor de meeste kankerentiteiten is chemotherapie nog steeds de meest efficiënte behandelingswijze. In veel gevallen ontstaat er echter resistentie in de kankercellen tegen de gebruikte medicijnen. Hierdoor wordt de kanker onbehandelbaar en leidt oncontroleerbare groei tot het overlijden van de patiënt. Onze onderzoeksgroep vond recent evidentie dat genen betrokken in het herstel van DNA schade sterk actief zijn in tumoren die gedreven worden door de oncogenen MYC of MYCN. Meer specifiek hebben we aanwijzingen dat tumorcellen van de kinderkanker neuroblastoom deze genen activeren om de voetangels van extreme DNA vermenigvuldiging te ontmijnen. In het kader van dit project, willen we de rol van deze pathway bevestigen en verder karakteriseren door gebruik te maken van moleculaire data van patiënten, primaire celculturen en zebravis-modellen. Uit deze studie verwachten we interessante nieuwe doelwitten te identificeren voor therapie van agressieve of chemoresistente tumoren. Gerichte testen van nieuwe drugcombinaties in modelorganismen kunnen, indien succesvol, opgenomen worden in vroege klinische studies bij patiënten met resistentie tumoren. Het doel van dit project is om nieuwe en minder toxische medicijnen te identificeren die enerzijds tumoren bij diagnose efficiënter kunnen doden en anderzijds ook ingezet kunnen worden voor patiënten waarvoor klassieke therapie geen soelaas meer brengt. We mikken hierbij op een aantal verschillende MYC(N) gedreven tumortypes zoals neuroblastoom, medulloblastoom (hersenkanker), T-cel acute lymfoblastische leukemie en Burkitt lymfoom.
Datum:1 jan 2016 →  31 dec 2019
Trefwoorden:DNA SCHADE, KANKERTHERAPIE, KANKER, CELBIOLOGIE
Disciplines:Datavisualisatie en high-throughput beeldanalyse, Single-cell data analyse, Celdood en senescentie, Moleculaire en celbiologie niet elders geclassificeerd, Transcriptomics, Kankerbiologie, Kankertherapie
Project type:Samenwerkingsproject