< Terug naar vorige pagina

Project

Kwispelt de staart met de hond? Vergelijkende studie nar de invloed van sociale media op traditionele media berichtgeving over politieke gebeurtenissen.

In een democratie hebben burgers nood aan politieke kennis. De massa media worden traditioneel aanzien als een belangrijke bron om burgers van politieke informatie te voorzien. Studies hebben veelvuldig aangetoond dat wanneer politieke gebeurtenissen plaatsvinden de nieuwsmedia deze events voor de mensen duiden en interpreteren, niet andersom. De vraag is in welke mate deze klassieke inzichten overeind blijven in het digitale tijdperk. Burgers kunnen nu actief worden betrokken bij de distributie van nieuws door het liken, becommentariëren en delen van nieuwsberichten. Daardoor kunnen of moeten traditionele media hun berichtgeving afstemmen op trends op sociale media. Daarom zou het kunnen dat vandaag niet enkel traditionele media het debat op sociale media sturen zoals een hond kwispelt met zijn staart, maar dat ook omgekeerd de staart met de hond kwispelt. Dit project gaat over de vraag in welke mate sociale media de berichtgeving van journalisten over politieke gebeurtenissen beïnvloedt. Het is de bedoeling om dit te onderzoeken voor zowel geplande (verkiezingen) als niet geplande gebeurtenissen, en dit in vier West Europese landen. Voor elk event plannen we een grote kwantitatieve data verzameling gedurende vier weken van alle politieke nieuwsberichten van de belangrijkste nieuwswebsites, en sociale mediaplatformen Twitter en Facebook. Het project moet een nieuwe ERC (consolidater grant) aanvraag ondersteunen en de kans op succes verhogen.
Datum:15 nov 2017 →  14 nov 2019
Trefwoorden:SOCIALE MEDIA
Disciplines:Toegepaste sociologie, Communicatiewetenschappen, Journalistiek en professioneel schrijven, Media studies, Andere media en communicatie