< Terug naar vorige pagina

Project

Kweek van stamcellen voor vlees op maat (CUSTOMEAT)

Cellulaire landbouw is een veelbelovende ontwikkeling om duurzaam bij te dragen tot de toenemende voedselvraag. In vitro of kweekvlees krijgt in dit verband groeiende aandacht. Evenwel is er vandaag geen wetenschappelijke evidentie dat spiervezels in vitro kunnen gemaakt worden equivalent aan vlees als nutriënt- en structuurrijk voedingsmiddel. Een grote uitdaging is een geschikt celtype te bekomen dat in staat is tot voldoende proliferatie en robuuste differentiatie. Volwassen spier voorlopercellen hebben een zeer goede differentiatiecapaciteit, maar beperkte proliferatiecapaciteit, terwijl mesenchymale en embryonale stamcellen het omgekeerde gedrag vertonen. Vooreerst zullen de proliferatie- en differentiatiecapaciteit van deze drie celtypen vergeleken en verbeterd worden, om een overwogen keuze van celtype toe te laten voor spiervezelvorming. Ten tweede zal een ‘slimme matrix’ ontwikkeld worden, met voedingsgeschikte componenten die bijdragen aan textuur, smaak en een goed nutritioneel profiel. Dit omhelst de gepaste keuze van materialen, hetgeen wederzijds afhankelijk is van de gebruikte technologieën om een 3D- structuur te maken. Fysicochemische stabiliteit van, en celaanhechting en -overleving op deze matrices zullen onderzocht worden. De beste matrices zullen getest worden op hun vermogen om spierceldifferentiatie te ondersteunen. Deze inzichten zullen vervolgens gebruikt worden om spiervezelgrootte te doen toenemen en in vitro spierontwikkeling in een 3D-architectuur te bestuderen. Ook zal onderzocht worden hoe de opbouw van contractiele eiwitten kan gestimuleerd worden. Tenslotte zullen publieke aanvaarding, consumentenhouding, -perceptie en intentie, en impact op duurzaamheid geëvalueerd worden. Dit project zal een grondige wetenschappelijke basis en beoordeling van sleuteltechnologieën opleveren om de kennis in dit domein te verhogen en geïnformeerde keuzes te maken voor downstream valorisatiestrategieën.

Datum:1 okt 2020 →  Heden
Trefwoorden:cell culture, food structure, meat, tissue engineering
Disciplines:Levensmiddelenwetenschappen en (bio)technologie niet elders geclassificeerd, Weefsel engineering