< Terug naar vorige pagina

Project

Kwantitatieve echografie voor de evaluatie van intratendineuze vervorming van de pre-insertionele achillespees

Achtergrond

Achilles tendinopathie blijft één van de meest voorkomende overbelastingsletsels zowel bij topsporters als bij recreatieve lopers. De achillespees is de dikste pees van het menselijk lichaam, bestaande uit drie hoofdonderdelen: de cellen, de extracellulaire matrix en collageen. Ondanks deze goed ontworpen architectuur, is deze pees zeer gevoelig voor overbelasting. De typische histologische vaststelling van "tendinosis", niet-inflammatoir, degeneratief histologische voorkomen van de pees-structuur bij chronische tendinopathie, is goed gedocumenteerd. Onderzoek met betrekking tot de pathofysiologie en risicofactoren blijft uitbreiden, met hypotheses van compressie en van vasculaire origine. Toch lijkt een mechanische etiologie op grotere schaal aanvaard. Hoewel de etiologie van tendinopathie dus nog niet volledig gekend is, zijn actieve oefenprogramma's tegenwoordig aanvaard als gouden standaard in de behandling, ondanks nog wat beperkingen in de slagingspercentages. Excentrische training werd lange tijd beschouwd als de ideale oefening, maar ook andere schema's ontstaan, met een heterogene aanpak en resultaten tot gevolg. Er is behoefte aan optimalisatie van bestaande therapeutische oefenprogramma's.

Zoals eerder vermeld, heeft de achillespees een unieke structuur-functie relatie met een belangrijke rol in het creëren biomechanisch voordeel tijdens contractie en het leveren van energieopslag tijdens het wandelen en lopen. Het is echter waarschijnlijk dat deze mechanische eigenschappen de achillespees ook kwetsbaar maken voor overbelasting. "Strain", een beschrijving van mechanische vervorming, verwijzend naar de relatieve verlenging van een pees tijdens belasting, is een vaak gebruikte parameter om de elastische eigenschappen van een pees te beschrijven. In-vitro onderzoek heeft ons voorzien van gekende "stress-strain"-curves. In-vivo onderzoek heeft de reactie van de achillespees op mechanische belasting onderzocht en de eventuele invloed van de aanwezigheid van tendinopathie. Dit was waardevol om ons inzicht te geven in de globale "strain"-waarden in achillespezen.

In-vitro en laboratorium-gebaseerde onderzoeken hebben echter bewijs getoond voor een niet-homogene verdeling "strain" in de achillespees. Aangezien mechanotherapie lijkt te werken op cellulair niveau, is er nood aan informatie over de mechanische vervorming van pezen op dit niveau. Dit is cruciaal voor het verder optimaliseren van therapeutische oefenprogramma's. Momenteel zijn alleen indirecte benaderingen beschikbaar die kwalitatieve informatie geven over de elasticiteit van pezen.

Het in kaart brengen van de intratendineuze lokale "strain"-verdeling is in het verleden gedaan met behulp van invasieve technieken. Recente ontwikkelingen op het gebied van echografie hebben de mogelijkheid verschaft om in vivo, niet-invasieve metingen uit te voeren. Een bepaald deel van de pees wordt manueel gevolg en de relatieve verplaatsing wordt dan omgezet naar een waarde van "strain" afhankelijk van de initiële lengte. Deze techniek werd verder geautomatiseerd met behulp van "speckle-tracking"-algoritmes. Aan de KU Leuven, hebben prof. D'Hooghe en zijn team deze techniek verder onderzocht en geoptimaliseerd. Voorlopig zijn er op het gebied van het bewegingsapparaat, meer bepaald op pezen, een aantal veelbelovende resultaten, maar met belangrijke beperkingen.

Het algemene doel van dit onderzoeksproject is om een echografisch ondersteund middel te ontwikkelen om de arts kennis te verlenen over lokale intratendineuze verdeling van "strain" in de achillespees. Daarbij kunnen personen die mogelijk risico lopen op het ontwikkelen van pathologie vroegtijdig worden geïdentificeerd en bestaande therapeutische oefenprogramma verder worden verfijnd. Om dit doel te behalen worden bestaande echografische "speckle-tracking"-technieken het cardiologische onderzoeksveld aangepast voor het bewegingsapparaat. Na het bepalen van de betrouwbaarheid van deze techniek, zal de validiteit worden bepaald door vergelijking met klinische gegevens en de huidige beschikbare indirecte technieken. Het laatste deel zal bestaan uit klinisch gericht onderzoek in preventie en behandeling.

Datum:1 nov 2014 →  27 jun 2018
Trefwoorden:Achilles tendon, Ultrasound, Tendon mechanics
Disciplines:Laboratoriumgeneeskunde, Palliatieve zorg en zorg rond het levenseinde, Regeneratieve geneeskunde, Andere basiswetenschappen, Andere gezondheidswetenschappen, Verpleegkunde, Andere paramedische wetenschappen, Andere translationele wetenschappen, Andere medische en gezondheidswetenschappen
Project type:PhD project