< Terug naar vorige pagina

Project

Kwantitatieve 4D CT Angiografie voor de gecombineerde evaluatie van de bloeddoorstroming in het vaatstelsel en bloedcirculatie in de spieren voor patiënten met perifeer vaatlijden (FWOSB62)

Onderste extremiteit Perifere arteriële ziekte (PAD) is een ziekte die een gedeeltelijke of volledige obstructie in de beenslagaders veroorzaakt. Deze obstructie vermindert de bloedtoevoer naar de omliggende spieren en voeten, wat kan resulteren in weefselsterfte en amputatie. De huidige onderzoeken van de slagaders onder de knie zijn uitdagend en bieden onvoldoende informatie. Daarom is er behoefte aan een meer gedetailleerde diagnose om patiëntspecifieke behandeling mogelijk te maken.

Omdat de bloedstroom in de bloedvaten afneemt, denken we dat het berekenen van de bloedstroom ons informatie kan verschaffen over deze obstructies. Lokale onregelmatigheden in bloedsnelheid of verschillen in bloedsnelheid tussen beide benen kunnen duiden op een obstructie. Afhankelijk van de grootte van deze onregelmatigheden, kan de ernst van de obstructie worden verkregen. Daarnaast willen we ook het directe effect van de belemmerde slagaders op de omringende spieren onderzoeken door de bloedcirculatie in deze spieren te meten. Dit zou een meerwaarde zijn voor de diagnose.

We zullen deze dynamische informatie verkrijgen door meerdere CT-scans na elkaar over eenzelfde interessegebied te verkrijgen. Door voorafgaand aan de CT-acquisitie een contrastmiddel te injecteren, is het resultaat een stop-motionfilm waarin we het contrastmiddel door de bloedvaten kunnen laten stromen. Voor het verkrijgen van dynamische parameters zoals de snelheid, zullen we meerdere beeldverwerkingstechnieken toepassen.
Datum:1 jan 2019  →  31 dec 2020
Trefwoorden:Peripheral Arterial Disease
Disciplines:Andere medische en gezondheidswetenschappen niet elders geclassificeerd