< Terug naar vorige pagina

Project

Koning Boudewijnstichting: Fonds Professor Van Autenboer: "Invloed van kunstmatige en natuurlijke processen op de uitstroming van zoet grondwater en de intrusie van zout water in het Belgische kustgebied"

Grondwater is een belangrijke bron van drinkbaar water in België. Het ondiepe grondwaterreservoir van de kustregio is echter voor een groot deel gevuld met brak of zout water (bvb. onder het strand en in de polders). De productie van drinkwater gebeurt daarom voornamelijk in de duinen, hier is een zoetwaterlens aanwezig die wordt aangevuld met regenwater. Een deel van dit zoete water stroomt richting de Noordzee, terwijl het omliggende brak en zoute water kan binnendringen in de zoetwaterlens. Het drinkbaar grondwaterreservoir in de duinen is sterk beïnvloed door natuurlijke (breedte van de duinen, soort sedimenten waaruit de watervoerende laag is opgebouwd,...) en menselijke factoren (oppomping van grondwater, urbanisatie,...).

Dit project bekijkt de invloed van al deze factoren op de uitstroming van het grondwater richting de Noordzee langsheen de Belgische kust. De grondwateruitstroming is een natuurlijk verlies van het kostbare drinkwater en het kan voedings- en vervuilende stoffen transporteren richting de Noordzee. Ook de aanwezigheid van zoutwaterintrusie wordt bekeken, aangezien deze de waardevolle drinkwaterreservoirs kan verzilten.

Datum:27 okt 2020 →  15 dec 2023
Trefwoorden:aquifer, zoet/zoutwater, grondwater
Disciplines:Waterbeheer, Geofysica niet elders geclassificeerd, Kust- en estuariene hydraulica, Hydrogeologie