< Terug naar vorige pagina

Project

Interdisciplinaire aspecten van horen: de bijdrage van vroege leeftijdsgerelateerde veranderingen in temporele resolutie en geheugencapaciteit.

Toenemende leeftijd kan leiden tot een achteruitgang van het perifere gehoor, van de centraal auditieve verwerking en van cognitieve vaardigheden. De specifieke bijdrage van de verschillende componenten tot communicatieproblemen in oudere personen – met betrekking tot spraakverstaan in het bijzonder - zijn tot op heden onbekend. Leeftijdsgerelateerde veranderingen in de drie domeinen lijken zelfs erg verweven te zijn.

Het doel van dit doctoraatsproject was nagaan hoe cognitieve en centraal auditieve verwerking veranderen doorheen het leven. Om deze veranderingen te onderscheiden van de gevolgen van perifeer gehoorverlies onderzochten we cognitieve vaardigheden en centraal auditieve verwerking in personen met strict normale gehoordrempels. De personen behoorden tot drie leeftijscategorieën: jonge perosnen, personen van middlebare leeftijd, en oudere personen. Een van de hypotheses waarop dit project gebaseerd is, stelt dat leeftijdsgerelateerde veranderingen in cognitieve vaardigheden en centraal auditieve verwerking vroeg in het leven inzetten, rond middelbare leeftijd. Beide zouden een impact kunnen hebben op spraakverstaan, in het bijzonder in een rumoerige omgeving. We verwachtten dan ook dat personen van middelbare leeftijd minder goed zouden scoren op een spraak-in-ruis gehoorscreening, ook al hebben ze goede gehoordrempels De hypothese met betrekking tot centraal auditieve verwerking stelt dat de fasebinding van de neurale activiteit in het auditieve systeem afneemt met leeftijd, waardoor het moeilijker wordt om binaurale informatie adequaat te verwerken (bv. interaurale faseverschillen). Hierdoor kunnen we deze informatie in mindere mate gebruiken om geluidsbronnen te lokaliseren en onze aandacht selectief te richten op een bepaalde spreker, beide cruciaal voor spraakverstaan in ruis. 

Dit onderzoeksproject toonde aan dat leeftijd een invloed heeft op geheugencapaciteit, op de scores van een spraak-in-ruis gehoorscreening, en op de temporele resolutie van het centraal auditieve systeem. We toonden ook aan dat deze leeftijdsgerelateerde veranderingen vroeg in het leven inzetten en al op te merken zijn in personen van middlebare leeftijd. Nadien bereiken onze geheugencapaciteit en centraal auditieve verwerking een plateau in normaal horende personen. Dit suggereert dat een goed perifeer gehoor hand in hand gaat met een goede geheugencapaciteit en efficiënte centraal auditieve verwerking later in het leven. Deze resultaten zijn bemoedigend. Als leeftijdsgerelateerde veranderingen vroeg in het leven inzetten en we ervan uit gaan dat deze ook vroeg in het leven gedetecteerd kunnen worden, dan kunnen de juiste revalidatiestrategieën er mogelijk voor zorgen dat verdere leeftijsgerelateerde veranderingen voorkomen worden of, op zijn minst, vertraagd worden.

Door een nieuw licht te werpen op verschillende aspecten van leeftijdsgerelateerd gehoorverlies hoopt dit onderzoeksproject de basis te leggen voor interdisciplinair onderzoek naar nieuwe revalidatiestrategieën. Dit alles past in het concept van “healthy aging”, waarbij we als maatschappij ervoor zorgen dat we niet alleen ouder worden, maar dit ook op een kwalitatieve manier kunnen doen.

Datum:1 sep 2012 →  18 dec 2017
Trefwoorden:electrophysiology, aging, central auditory processing, cognition, peripheral hearing
Disciplines:Neurowetenschappen, Biologische en fysiologische psychologie, Cognitieve wetenschappen en intelligente systemen, Ontwikkelingspsychologie en veroudering
Project type:PhD project