< Terug naar vorige pagina

Project

Innovatieve verwerking van groenten en aardappelen (INPROVE)

Centrale onderzoeksvraag/doel

Wereldwijd schat met het jaarlijks volume aan plantaardig voedselafval, exclusief de reststromen uit de landbouw, op 400 miljoen ton. De valorisatie van deze ongebruikte biomassa tijdens de verwerking zou  de duurzaamheid van de voedselproductie verhogen, en bijdragen tot een lagere ecologische impact. Het project INPROVE mikt daarom op nieuwe, innovatieve technologieën voor de verwerking van aardappelen en groenten (bijv. wortel, broccoli, bloemkool,  schorseneren, knolselderij erwten en peulvruchten).


Onderzoeksaanpak

We bepalen het potentieel om tegelijk in energie- en waterverbruik te besparen én de sensoriële en voedingskwaliteit te verbeteren, bij een aantal nieuwe verwerkingstechnologieën, waaronder 3 soorten microgolfprocessen. We onderzoeken in welke mate de voorbehandeling van de plantaardige grondstoffen met gepulseerd elektrisch veld (PEF) en met superkritische vloeistofextractie (SFE) waarde toevoegen aan onderbenutte reststromen. We gebruiken mathematische modellering en 'innovatief procesontwerp' om de omstandigheden voor de innovatieve verwerkingstechnologieën te optimaliseren en om de energie- en kostenefficiëntie te verbeteren. Modellering zetten we eveneens in als tool om te voorspellen hoe procesontwerp de kinetiek van retentie van voedingsstoffen en functionele eigenschappen van verwerkte voedingsproducten beïnvloedt en hoe dit bijdraagt aan gewenste eigenschappen en kwaliteit. We bekijken ook in welke mate een nieuwsoortige conserventechnologie (met gemodificeerde blikgeometrieën) het procesontwerp aanvult, opnieuw om de energie-efficiëntie te verbeteren. 


Financiering
VLAIO
Externe partner(s)
Ankara University
Greenyard Foods
NoFima As
RISE Research Institutes of Sweden AB
Datum:1 apr 2018  →  Heden