< Terug naar vorige pagina

Project

Imperiale extractivistische infrastructuren: petrocultureel geweld en verzet in hedendaagse Inheemse literatuur, kunst en film

Dit project, getiteld "Imperial Extractivist Infrastructures", zal de eerste diepgaande studie bieden van literaire en artistieke inheemse (Amerikaanse, Canadese, en Australische) reacties op koloniaal extractivisme, specifiek uit drie zorgvuldig gekozen locaties; de kolen- en uraniummijnen in de Navajo Nation (VS), de Athabasca tar sands (Canada) en de Adani Carmichael-mijnsite in Queensland (Australië). De impact van de winning van fossiele brandstoffen is van primair belang in het veld van de energy humanities, en dit project zal nieuwe grond aanboren in dit veld door die impact op de culturele productie van demografieën die direct zijn blootgesteld aan extractivistisch geweld te bestuderen.

Dit project heeft tot doel de weinig bestudeerde hedendaagse culturele en esthetische inheemse reacties van trauma en verzet te documenteren die het geweld van extractivisme heeft opgeroepen in inheemse gemeenschappen. Door onderzoek van hedendaagse inheemse creatieve materialen, zal dit project een nieuw kritisch perspectief leveren aan cruciale gesprekken van extractivistisch geweld en ecologische rechtvaardigheid, om lopende discussies over extractivisme, kolonialisme, en inheemse rechten uit te breiden. Dit project is origineel in zijn verkenning van ecologische (en tevens ook raciale en sociale) rechtvaardigheid, trauma, en weerstand zoals uitgedrukt in inheemse culturele producties die petrocultureel infrastructureel geweld uitdrukken.

Datum:1 okt 2022 →  Heden
Trefwoorden:energy humanities, environmental humanities
Disciplines:Vergelijkende literatuurstudies, Hedendaagse literatuur, Engelse literatuur, Narratologie, Fictie film