< Terug naar vorige pagina

Project

Immersieve Mentale Gezondheid - VR relaxatie met biofeedback

Stress is een uitdaging waarmee onze samenleving in toenemende mate geconfronteerd wordt. In het bijzonder heeft de zorg- en welzijnssector hier al lang mee te kampen. De COVID-19-pandemie versterkte dit effect (Peters et al., 2021a). Kwetsbaarheden werden duidelijk zichtbaar en zowel binnen de algemene bevolking als bij de zorgverleners zorgden quarantainemaatregelen, ongerustheid over de eigen gezondheid, thuiswerken en/of werken in uitdagende omstandigheden voor een sterke toename van stress en stressgerelateerde klachten. (Peters et al., 2021b) Structurele oplossingen – ook na de pandemie – zijn van belang voor het omgaan met (chronische) stress, zoals bijkomend investeren in de (geestelijke) gezondheidszorg en welzijn. Dat kan door traditionele hulpverlening, zoals 1-op-1 gesprekken te versterken, maar ook door het bestaande digitale aanbod uit te breiden. Dat is nog schaars, maar is meer schaalbaar en zal daardoor een grote positieve impact hebben.
 
Een belangrijke pijler in dat digitale aanbod is begeleide zelfhulp. Wie met stressklachten kampt krijgt op die manier tools aangereikt om er zelf mee aan de slag te gaan. Bij milde klachten kan dat vrij zelfstandig, maar ook bij meer ernstige klachten kunnen hulpverleners begeleide zelfhulp combineren met 1-op-1 gesprekken. Vaak zijn die tekstueel (geschreven tekst of websites) of soms multimediaal (instructiefilmpjes, ingesproken audiofragmenten). Immersieve technologie (ImT), zoals virtual reality (VR), gecombineerd met biofeedback (wearable), zoals in literatuur beschreven, zal een verrijking betekenen van dat bestaande aanbod. (Rockstroh et al., 2019; Blum et al., 2019; Fominykh et al., 2021; Weerdmeester et al., 2021) De rustgevende ademhalings- en relaxatieoefeningen worden in die omgeving gestuurd door het meten van stressgerelateerde psychofysiologische parameters (zoals o.a. hartslag, ademhaling en huidgeleiding) met behulp van een wearable. Waarom wordt dit potentieel dan (nog) niet benut in Vlaanderen? Enerzijds is er wel uitgebreide technologische kennis aanwezig rond het ontwikkelen van immersieve en biofeedback technologie, maar hebben ondernemingen onvoldoende kennis over het combineren van beide technologieën. De synergie van beide technologieën zorgt voor een bijkomende toegevoegde waarde die in Vlaanderen nog ongekend is. Anderzijds hebben zorg- en welzijnsinstellingen een duidelijke interesse in de mogelijkheden van ImT, maar ontbreekt een aanbod afgestemd op Vlaamse gebruikers.
Datum:1 sep 2022 →  Heden
Trefwoorden:Immersieve technologiën, Geestelijke gezondheid, VR, Relaxatie, Biofeedback
Disciplines:Andere ingenieurswetenschappen en technologie niet elders geclassificeerd, Psychologie van technologische ontwikkelingen