< Terug naar vorige pagina

Project

Identificatie van de rol vna matrix metalloproteïnasen (MMP's) in het ontstaan en persisteren van chronische darmontsteking.

Met dit project streven we naar de rol van MMP's in de ziekteontwikkeling van IBD met de volgende drie doelstellingen. Ten eerste zal een systematische review de regulering van MMP's en TIMP's samenvatten door middel van aangeboren immuunreceptoren en aanvullende experimenten zullen de kennis aanvullen over welke agonisten welke MMP's of TIMP's in specifieke celtypes induchten. Ten tweede zullen functionele inzichten worden verkregen door complementaire analyse van patiënten- en dierbiopsies aan te vullen met gegevens op eiwitniveau door gebruik te maken van geoptimaliseerde technieken. Ten derde streven we naar aangeboren en adaptieve immuunmechanismen in IBD door het definiëren van MMP-substraten en restpitopen die kunnen bijdragen tot de chronische darmschade. Dit kan leiden tot nieuwe therapeutische doelen in IBD, met name voor het voorkomen van fibrotische complicaties.

Datum:1 jan 2013  →  31 dec 2016
Trefwoorden:G.0775.13
Disciplines:Laboratoriumgeneeskunde, Palliatieve zorg en zorg rond het levenseinde, Regeneratieve geneeskunde, Andere basiswetenschappen, Andere gezondheidswetenschappen, Verpleegkunde, Andere paramedische wetenschappen, Andere translationele wetenschappen, Andere medische en gezondheidswetenschappen