< Terug naar vorige pagina

Project

Hoe polymeersensoren voedselverkwisting kunnen voorkomen: de vervaldatum heruitgevonden. (3S012019)

Dit voorstel behandelt een van de belangrijkste uitdagingen van onze samenleving het voedselverlies en voedselverspilling over de hele wereld. De belangrijkste sector die bijdraagt U+200BU+200Baan voedselverspilling zijn de consumenten. De meeste consumenten denken ten onrechte dat de houdbaarheidsdatum van het voedsel aangeeft hoe veilig het voedsel is om te consumeren, maar deze datums houden geen verband met het risico van voedselvergiftiging of door voedsel overgedragen ziekten. Deze datums geven alleen de versheid aan die door fabrikanten wordt gebruikt om over te brengen wanneer het product op zijn hoogtepunt is. Hoewel het meeste voedsel na de houdbaarheidsdatum nog steeds eetbaar is, wordt het voortijdig gedeponeerd. Bovendien wordt het grootste deel van het huishoudvoedsel weggegooid zelfs voordat de houdbaarheidsdatum is bereikt, vanwege een onzekerheid over de versheid ervan. Binnen dit project zal een sensor worden ontworpen om een U+200BU+200Bgemakkelijk af te lezen, objectieve meting van de eetbaarheid van voedsel te bieden. De oneetbaarheid van voedsel is afkomstig van de groei van bacteriƫn. Deze micro-organismen produceren vluchtige organische verbindingen (VOC's), wat resulteert in een vieze geur. De sensor zal bestaan U+200BU+200Buit organische kleurstoffen die op polymeer-nanovezels zijn geplaatst en wanneer de drempel wordt overschreden, verandert de sensor van kleur, wat aangeeft dat de organische verbindingen in het voedsel de vooraf bepaalde limieten overschrijden.

Datum:1 jan 2019  →  Heden
Trefwoorden:sensor, Kleurstof, polymeer
Disciplines:Voeding en dieetkunde, Andere chemie, Process engineering, Productie van landbouwdieren, Polymere materialen, Levensmiddelenwetenschappen en (bio)technologie