< Terug naar vorige pagina

Project

HiFi-ELEMENTS: Hoge getrouwheid van elektrische modellering en beproeving (EU545)

In het domein van productontwikkelingscycli voor de voertuigindustrie zijn virtuele en heterogene testomgevingen steeds belangrijker, in de vorm van component-, module- en complete voertuigsimulaties en hardware-in-the-loop testplatformen. Dit wordt ondersteund door de steeds verder toenemende beschikbare rekenkracht and bandbreedte voor communicatie.
Alhoewel er een aantal standaarden bestaan binnen dit domein (FMI, ASAM, XiL, API), worden modellen grotendeels nog steeds op een gefragmenteerde wijze opgesteld: er worden domein-specifieke tools gebruikt om simulaties op te stellen, te beheren en uit te voeren; geen standardisatie van de inhoud van de functionele interfaces (FMI is een standaard voor het format); beperkte schaalbaarheid. Deze fragmentatie leidt vaak tot redundante inspanningen doordat modellen voor eenzelfde component of system verschillende malen opnieuw opgebouwd dienen te worden.
HiFi-ELEMENTS zal deze fragmentatie aanpakken door volgende twee mechanismen :
Ten eerste, zullen we standaarden voor modelinterfaces voor typische e-drive componenten (electromotor, invertor, batterij, DC/DC convertor, thermisch beheerssysteem) ontwikkelen, valideren en publiceren. Van bestaande modellen zal een conforme versie worden geimplementeerd.
Ten tweede, zullen we een naadloze workflow implementeren waarbij de uitgebreide versies van bestaande tools worden gekoppeld - een model/databeheer tool en co-simulatie tool voor MiL en Hil omgevingen- en uitgebreid met automatische methodes voor model-parametrisatie en test generatie, teneinde de vereiste inspanningen te verminderen.
Validatie van de gestandardiseerde modellen en workflow zal gebeuren in 4 industrieel relevante 'use cases', waarbij 4 courante scenario's aan bod komen gerelateerd aan elektrische propulsiesystemen en EV-ontwikkeling.
Ten slotte zullen de aanbevelingen met betrekking tot interface en workflow methodes verspreid worden met als doel een brede acceptatie te bekomen door de EV-industrie. Consortium partners zijn zeer intensieve gebruikers van virtueel testen en zullen de projectresultaten onmiddellijk kunnen aanwenden, terwijl toolontwikkelaars onder de partners de resultaten zullen integreren en aldus uitgebreide softwaretools op de markt zullen brengen.
Datum:1 okt 2017 →  31 dec 2020
Trefwoorden:elektrische modellering, beproeving, hoge getrouwheid, hifi
Disciplines:Elektronisch circuit- en systeembetrouwbaarheid