< Terug naar vorige pagina

Project

Het residentiële netwerk van de adel in de Lage Landen tijdens de zestiende eeuw: de Croÿ casus

Het onderzoek is gericht op de architectuur van de adel, met name de hogere rangen aan het Habsburgse hof, in de Lage Landen tijdens de lange zestiende eeuw (1477-1635). De 'moderne' architectuur van de late vijftiende en vroege zestiende eeuw werd inderdaad gebouwd voor families zoals de Croÿs en hun opvolgers. De nobele manier van leven was in wezen nomadisch, verbonden met de constante beweging van het hof doorheen de hele Lage Landen.
In dit onderzoek wordt het netwerk van residenties, die deze nomadische levensstijl ondersteunen, in kaart gebracht en gekoppeld aan gedetailleerde informatie over de 'paleizen', kastelen en 'villa’s'. De primaire casus is het netwerk van de Croÿ - later Arenberg – dynastie aangezien deze familie als representatief beschouwd kan worden voorhet fenomeen dat we willen analyseren. De migratie van de hoogste adel is sterk afhankelijk van de bewegingen van het prinselijke hof. Bij het definiëren van het stedelijk netwerk van residenties van de hoge adel wordt dan ook de link met de bewegingen van de regerend vorst van nabij bestudeerd. Als eerste kamerheer en ridder van de orde van het Gulden Vlies, was Willem II van Croÿ heel betrokken bij het hof van keizer Karel V.Naast deze hoofse functies bezat hij semi-militaire verantwoordelijkheden als heer van Chièvres, hertog van Soria, eerste graaf van Beaumont ende eerste markies van Aarschot, die een frequente aanwezigheid in deze heerlijkheden vereiste.
Verbonden met deze belangrijke functies aan het hof en in de verschillende provincies waren de residenties die behoorde tot de Croÿs. Dit netwerk van residenties kan in kaart worden gebracht met behulp van het GIS-systeem, waardoor een toegankelijk medium voor historische informatie gecreëerd wordt. Verder willen we een aantal van de routes reconstrueren die de Croÿ ondernamen in de 16e eeuw, met een speciale focus op het grensgebied met Frankrijk.
Architectuur wordt hier gezien als een essentieel onderdeel van vivre noblement, de adellijke manier van leven. De adellijke residentie vertegenwoordigt macht, erfenis en sociale prestige aan de eigentijdse waarnemer. In een tweede fase van het onderzoek onderzoeken we hoe de architectuur van deze residenties helpt om de ‘high-ranked’ positie van de Croÿs aan het hof teconsolideren, en omgekeerd hoe het Bourgondische hof als model diende voor de Croÿs. Men mag niet vergeten dat deze familie tot de voornaamste favorieten van Filips de Goede behoorden, aan wie zij initieel hun plaats aan het hof dankten.

Datum:2 sep 2014 →  28 mei 2019
Trefwoorden:Residences, Croÿ, Low Countries, Digital methods
Disciplines:Ingenieurswetenschappen in de architectuur, Architectuur, Interieurarchitectuur, Architecturaal design, Kunststudies en -wetenschappen
Project type:PhD project