< Terug naar vorige pagina

Project

Het opsporen van differentiatieprocessen door siderofiele elementen, van meteorieten tot gigantische ertsafzettingen (FOD82)

De siderofiele (ijzerminnende) elementen vertegenwoordigen een groep overgangsmetalen die tijdens planetaire differentiatie grotendeels in de kern van de aarde zijn verdeeld. Omdat siderofiele elementen typisch in de korst en mantel zijn uitgeput met verschillende ordes van grootte in verhouding tot hun zonne-overvloed, staan ​​ze ook bekend als edelmetalen. Minerale afzettingen van deze metalen zijn meestal het gevolg van de erosie van (ultra) mafische gesteenten die verschillende manteldomeinen kunnen bemonsteren.
Het DESIRED-project heeft tot doel de bron te traceren en de verspreiding van (gedeeltelijk) siderofiele elementen (inclusief goud [Au] en de platinagroepselementen [PGE]) in terrestrische gesteenten en meteorieten te bestuderen om planetaire differentiatieprocessen en de vorming van (gigantische ) ertsafzettingen. Door siderofiele element-overvloed (Cr, Co, Ni, Mo, PGE, W, Re, Au) en isotoopverhoudingen (Cr, Ni, Mo, Ru, Os, W) te combineren, willen we (1) de oorsprong van de Au- en PGE-afzettingen van wereldklasse in de Kaapvaal Craton (Zuid-Afrika) door een selectie van mafische magmatische gesteenten (en verwante leisteen) te bestuderen met leeftijden van ~ 3,5 tot ~ 2 Ga, (2) kenmerken een klein aantal zeldzame meteorieten tot testen welke specifieke informatie door de toegepaste isotopische proxy's wordt gedragen, en (3) zeldzame Ni-verrijkingen in Devoon-kalksteenafzettingen uit België bestuderen om te beoordelen of isotopische handtekeningen in verband met meteorietbombardementen in de tijd kunnen worden behouden. Door deze doelstellingen te integreren, willen we de processen die leiden tot verrijking van siderofiele elementen beter beperken en de heterogeniteit van de mantel koppelen aan vroege differentiatieprocessen of late aanwas.
Datum:15 dec 2019 →  Heden
Trefwoorden:Siderofiele elementen
Disciplines:Andere chemie niet elders geclassificeerd