< Terug naar vorige pagina

Project

Het Lactobacillus rhamnosus GG Embp adhesine als een 'gateway' voor nieuwe formulaties van probiotische producten.

Probiotica worden gedefinieerd als 'levende micro-organismen die, indien ze in voldoende hoeveelheden worden opgenomen, een positief gezondheidseffect hebben op de gastheer'. In ijl tempo stijgt het aantal wetenschappelijke studies waarin gewezen wordt op de belangrijke rol die de complexe en enorme microbiële diversiteit in het maagdarmkanaal speelt voor onze gezondheid. Hoewel de lijst van positieve effecten van probiotica alsmaar toeneemt, blijven de exacte mechanismen hiervoor verantwoordelijk, grotendeels ongekend. Lactobacillus rhamnosus GG (LGG) is één van de klinisch best gedocumenteerde probiotica. Toch is de kennis over de overeenkomstige moleculaire werkingsmechanismen nog beperkt. Recent zijn er aan het CMPG een aantal genetische hulpmiddelen ontwikkeld. Dit opent perspectieven voor diepgaand onderzoek o.a. naar de goede adhesiecapaciteit van LGG. In dit project wordt een adhesie-eiwit van LGG gekarakteriseerd.
Datum:1 mei 2008 →  30 apr 2009
Trefwoorden:gut microbiology, functional food, bacterial genetics, Lactobacillus, probiotics, adhesion
Disciplines:Engineering van biomaterialen, Biologische systeemtechnologie, Biomateriaal engineering, Biomechanische ingenieurswetenschappen, Andere (bio)medische ingenieurswetenschappen, Milieu ingenieurswetenschappen en biotechnologie, Industriële biotechnologie, Andere biotechnologie, bio-en biosysteem ingenieurswetenschappen, Landbouw, land- en landbouwbedrijfsbeheer, Biotechnologie voor landbouw, bosbouw, visserij en aanverwante wetenschappen, Visserij, Microbiologie, Systeembiologie, Laboratoriumgeneeskunde