< Terug naar vorige pagina

Project

Groeioptimalisatie van gewassen door microalgen-gebaseerde biostimulanten.

De toenemende wereldbevolking en de klimaatsverandering zorgen ervoor dat we steeds efficiënter plantaardig voedsel zullen moeten telen. Een belangrijke winst kan nog geboekt worden door oogstverliezen van gewassen te beperken die ontstaan door zowel abiotische (o.a. droogte, hoge temperaturen) als biotische (vb. ziektes) stress factoren. Daarom zal de potentieel gunstige invloed van substanties afkomstig van verschillende micro-algen op plantengroei verder onderzocht worden. In een eerste fase zal een uitgebreide screening plaatsvinden via bio-toetsen met het modelorganisme Arabidopsis thaliana onder controle en stress omstandigheden (zoals droogte, hoge temperatuur, aantasting door ziektes) via in vitro testen. Verschillende concentraties van de substanties zullen getest worden aan de hand van twee toedieningswijzen nl. inmengen in het medium of sproeien op het blad. Steeds worden ook de drie belangrijke levensstadia van de plant onderzocht nl. kieming en tot stand komen van de zaailing, vegetatieve en generatieve groei. Positieve resultaten zullen verder meegenomen worden in vivo met twee cultuurplanten met een belangrijke economische waarde nl. tomaat en aardbei. Naast het beoordelen van groei zal in deze fase ook dieper ingegaan worden op belangrijke fysiologische en biochemische karakteristieken zoals het fotosyntheseproces en de waterhuishouding. Daarna zal nog een laatste opschaling plaatsvinden naar de serres om ook de vruchtproductie te analyseren. Voor minstens twee substanties met bewezen effectiviteit zal ook het werkingsmechanisme (mode of action) onderzocht worden door een diepgaande moleculaire (o.a. RNA-seq) en biochemische studie (UPLC, enzymactiviteitsbepalingen,…).

Datum:13 sep 2021 →  Heden
Trefwoorden:Microalgae, Biostimulants, Tomato, Strawberry, Biotic stress, Abiotic stress
Disciplines:Biochemie van planten, Plantenmorfologie, -anatomie en -fysiologie
Project type:PhD project