< Terug naar vorige pagina

Project

Geldorp Gortzius (1553-v.1618): het leven en werk van een Zuid-Nederlandse schilder in Keulen

Het doctoraatsonderzoek beoogt een grondige studie van de Leuvense geboren schilder Geldorp Gortzius (1553-v.1618). Tot nu toe blijft zijn naam in de eerste plaats verbonden met de stad Keulen, waar hij na zijn leertijd in Antwerpen op zijn 26-jarige leeftijd naartoe emigreerde en bleef over een tijdspanne van 40 jaar. Hij kreeg inderdaad veel opdrachten van Keulse burgemeesters, raadsleden en andere elites, en een grote reputatie verwierf zodat hij zelf in zijn latere leven twee keer tot raadslid benoemd werd als vertegenwoordiger van het schildersgilde.

Maar in de loop van mijn onderzoek is het duidelijk geworden dat deze reeds bekende aspecten slechts één kant van hem schetst. Hij was zelf katholiek, toch had hij veel contacten met Nederlandse emigranten in Keulen. Bovendien onderhield hij hoogstwaarschijnlijk een nauwe band met de stad Antwerpen, door verschillende familieleden die daar woonden. Wat zijn kunst betreft, is de benaming “de portretschilder van de Keulse elite” belicht slechts één aspect. Hij werkte ook voor veel Nederlandse kooplieden en enkele vorsten van andere gebieden. Zijn historiestukken vertonen dat hij goede kennis had van werken van de 16de-eeuwse Antwerpse en Venetiaanse meesters en gebruik maakte van hen als inspiratiebron.

   

Het resultaat van het doctoraatsonderzoek wordt in het proefschrift “Geldorp Gortzius (1553-v.1618): het leven en werk van een Zuid-Nederlandse schilder in Keulen”(werktitel) vastgelegd. Het bestaat uit twee delen; een monografie over zijn oeuvre en levensloop, en een catalogue raisonné. Het eerste deel start met de reconstructie van zijn leven gebaseerd op biografische gegevens. Zijn familierelatie wordt door diverse archief bronnen gereconstrueerd (hoofdstuk 1) en een volledig overzicht van zijn artistieke loopbaan vóór en na migratie wordt gegeven met klemtoon op zijn netwerk van collega’s-, vrienden- en klantenkring (hoofdstuk 2 en 3). Daarna komt er stilistische en iconografische analyses van zijn oeuvre (hoofdstuk 4 en 5). In het tweede deel, catalogue raisonné, worden in totaal 114* authentieke werken van de schilder opgenomen. Ze worden in drie categoriën ingedeeld: portretten (A1-A83), werken met historische-, mythologische- en allegorische onderwerpen (A84-A111) en tronien en studien (A112-A114). Er volgen nog drie groepen, nl. toegeschreven werken (B-nummer), gedocumenteerde maar niet achterhaalbare werken (C-nummer) en afgewezen werken (D-nummer).

 

* geschat aantal per oktober 2017

Datum:1 okt 2008 →  31 dec 2019
Trefwoorden:portret, Keulen
Disciplines:Kunststudies en -wetenschappen
Project type:PhD project