< Terug naar vorige pagina

Project

Expressed sequences (EST) as tags for functional genes for genetic characterisation of flowering woody ornamental shrubs from an oriental origin (FORESTFLOWERS)

Centrale onderzoeksvraag/doel
Dit project beoogt de wederzijdse wetenschappelijke kennisuitwisseling tussen Europa en het Oosten, op het vlak van bloeiende houtachtige sierheesters van oosterse oorsprong, met name Rhododendron, Camellia, Hydrangea en Paeonia. De betrokken  Europese partners komen uit belangrijke sierteelt productiegebieden (België -Gentse regio-, Italië - regio rond de Noord-Italiaanse meren-, Frankrijk -regio van Angers-).  De Aziatische partners zijn toonaangevende onderzoeksgroepen in China en Japan. Deze landen beschikken over waardevolle inheemse plantaardige genetische hulpbronnen en ze verrichten interessant onderzoek in bloeiende houtachtige sierheesters.  
 
 

Onderzoeksaanpak
Het uitwisselingsprogramma draagt bij tot de creatie van gemeenschappelijke instrumenten voor het karakteriseren en toepassen van plantaardige genetische hulpbronnen voor plantenveredeling. Gezamenlijke acties tussen de landengroepen stoten op tal van belemmeringen. De belangrijkste doelstelling is om de link tussen Europa en het Oosten opnieuw te activeren.  De netwerken tussen onderzoekers en de uitwisseling van plantmateriaal, kennis en vaardigheden worden bevorderd in een win-win situatie voor beiden. De studie van “Expressed sequences” (EST) als tags voor functionele genen maakt dat deze ambitie kadert binnen de huidige state-of-the-art van onderzoek in planten.
 

Relevantie/Valorisatie
De overdracht van kennis is gericht op een win-win-situatie voor alle partners. De EU-partners zijn meestal sterk gericht op de ontwikkeling van nieuwe technologie en toepassing voor de veredelingssector en de tuinbouw. Het onderzoek bij de EU-partners wordt rechtstreeks aangedreven door de behoeften van de sector en de consumentenmarkt. Aziatische partners hebben daarentegen toegang tot waardevolle wilde genetische hulpbronnen en lokale cultivars die ze momenteel actief karakteriseren en beschrijven. Natuurbescherming en het behoud van het lokale of nationale genetische erfgoed is zowel in Japan en China om verschillende redenen zeer belangrijk.
 

Financiering
European Union - FP7 - People

Externe partner(s)
Agro Campus-Ouest - Insitut Supérieur des Sciences Agronomiques, Agro-alimentaires, Horticoles et du Paysage
BCI - Fujian Institute of Subtropical Botany
IB - Institute of Botany
Meiji University - Agriculture
Shimane University
UNITO - University of Torino -Fac. Agriculture
YUA - Yunnan Agricultural University
Datum:1 jan 2012 →  31 dec 2015