< Terug naar vorige pagina

Project

Experimenteel onderzoek en modellering van textiel gewapend beton onder biaxiale belastingscondities niet gericht volgens de textielvezel (FWOTM916)

Het onderzoek naar vezeltextiel als versterking voor beton begon in de vroege jaren 80. Cementitious composites zoals Textile Reinforced Concrete (TRC), die low-tech, low-cost, brandwerend en pre-cast kunnen zijn, zijn meer aangepast voor de bouwsector. Bovendien maakt het gebruik van niet-corrosieve vezels en een fijnkorrelige mortel het mogelijk om dunnere betonelementen te vervaardigen met een minimale hoeveelheid materiaal en zo bij te dragen aan een duurzamere bouwindustrie.
Dunne schaalconstructies zijn een van de meest veelbelovende toepassingen van TRC omdat ze zowel de slankheid van het materiaal als de vormvrijheid van de vezelversterking benutten. Om deze structuren nauwkeurig te ontwerpen, is de stand van de techniek met betrekking tot TRC-gedrag echter niet voldoende geavanceerd. Een van de belangrijkste obstakels is de zeer beperkte kennis over het gedrag van het materiaal onder complexe stresstoestanden.
Dit project omvat een uitgebreid experimenteel en analytisch-numeriek fundamenteel onderzoeksprogramma dat een inzicht zal geven in het biaxiale en off-axis gedrag van het materiaal. Analytisch constitutief model van het treksterkte gedrag van TRC zal worden ontwikkeld, gekalibreerd en geverifieerd volgens de biaxiale testresultaten. Met behulp van deze kennis zullen verschillende ontwerpstrategie├źn worden onderzocht voor de TRC-structuren om hun draagvermogen te vergroten en tegelijkertijd optimaal te zijn in termen van materiaalgebruik en kosten.
Datum:1 okt 2018 →  30 sep 2020
Trefwoorden:Beton
Disciplines:Bouwmaterialen