< Terug naar vorige pagina

Project

Essays on household economics in Sub Saharan Africa.

Dit proefschrift bevat drie empirische analyses van gezinsbeslissingen die de menselijke ontwikkeling beïnvloeden op verschillende vlakken: onderwijs, gezondheid en gendergelijkheid, in deze volgorde.

In hoofdstuk 2 bestudeer ik de impact van het aantal kinderen binnen een gezin op de scholingsgraad van de kinderen. Dit doe ik aan de hand van een compilatie van 86 demografische en gezondheidsenquêtes uit 34 landen in Sub-Sahara Afrika. Om een causaal verband te isoleren maak ik gebruik van de variatie in gezinsgrootte ten gevolge van de geboorte van een tweeling. De resultaten tonen aan dat kleinere gezinnen niet noodzakelijkerwijs leiden tot meer scholing voor kinderen.

In hoofdstuk 3 onderzoek ik hoe magisch-religieuze overtuigingen de investeringen van ouders in menselijk kapitaal beïnvloeden. Om deze hypothese te testen, gebruik ik het geval van tweelingen die worden vereerd en aanbeden als goden in Benin, en analyseer de demografische en gezondheidsenquêtes van de periode 1996-2017. De resultaten wijzen op een voorkeursbehandeling van tweelingen, namelijk wat betreft het toedienen van preventieve gezondheidszorg, zoals vaccinaties. 

Ten slotte onthult hoofdstuk 4 interculturele determinanten van de autonomie van vrouwen en hun aandeel in huishoudelijke beslissingen. Hiervoor bestudeer ik gegevens uit vier West-Afrikaanse landen met etnische groepen die voodoo beoefenen. Vrouwen van deze etnische groepen krijgen meer autonomie naargelang ze ouder worden, in vergelijking met vrouwen van andere etnische groepen. Deze grotere autonomie is vooral uitgesproken voor vrouwen in de menopauze. De verklaring voor deze grotere autonomie ligt in het geloof in de bovennatuurlijke krachten van postmenopauzale vrouwen in voodoo.

Datum:2 dec 2015 →  13 mrt 2020
Trefwoorden:Intra household resource allocation
Disciplines:Economische ontwikkeling, innovatie, technologische verandering en groei, Landbouw, land- en landbouwbedrijfsbeheer, Toegepaste economie
Project type:PhD project