< Terug naar vorige pagina

Project

Emotionele labiliteit bij kinderen en adolescenten: Leven op een emotionele rollercoaster

Emotionele labiliteit bij kinderen en adolescenten: Leven op een emotionele rollercoaster

Promotoren: Prof. dr. Nady Van Broeck, Prof. dr. Marina Danckaerts, Prof. dr. Saskia van der Oord

Emotionele labiliteit (EL) is een belangrijk transdiagnostisch concept bij kinderen en adolescenten dat geassocieerd wordt met ernstige beperkingen bij verscheidene psychische stoornissen, waaronder Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder (ADHD). De volgende vier doelen werden gesteld voor dit doctoraatsproefschrift. Het eerste doel was het onderzoeken van de relatie tussen EL-vragenlijsten en real-time rapportages van emotionele ervaringen en expressies in het dagelijkse leven en binnen een experimentele context gezien er bij kinderen en adolescenten weinig onderzoek gedaan is naar de ecologische validiteit van EL-vragenlijsten. Omdat EL vaak gezien wordt bij kinderen en adolescenten met ADHD maar bestaand onderzoek binnen dit domein zelden gebruik maakt van meerdere methoden, was het tweede doel het onderzoeken van de relatie tussen ADHD-symptomen, EL-vragenlijsten en real-time rapportages van emotionele ervaringen en expressies in het dagelijkse leven en binnen een experimentele context. Het derde doel was het exploreren van de rol van neuropsychologische processen in de relatie tussen EL en ADHD-symptomen aan de hand van meerdere methoden. Om dit doel te kunnen bereiken, was het vierde doel het ontwikkelen van een nieuwe vragenlijst voor het in kaart brengen van aan ADHD-gerelateerd neuropsychologisch disfunctioneren bij kinderen en adolescenten.

Het huidige proefschrift bestaat uit vijf hoofdstukken. In het eerste hoofdstuk wordt een algemene inleiding over EL gegeven waarbij i. EL en gerelateerde concepten gedefinieerd worden, ii. de relatie tussen EL en psychopathologie in het algemeen en meer specifiek bij ADHD en iii. de mogelijke verbanden met neuropsychologisch disfunctioneren besproken wordt. In hoofdstuk twee worden de resultaten van twee studies, één bij kinderen en één bij adolescenten, besproken waarin onderzocht wordt hoe EL-vragenlijsten samenhangen met emotionele ervaringen en expressies in het dagelijkse leven of binnen een experimentele context (doel 1) en ADHD-symptomen (doel 2). Hoofdstuk 3 focust zich op de ontwikkeling en de psychometrische kenmerken van de Cognition and Motivation in Everyday Life (CAMEL) vragenlijst, een nieuwe vragenlijst voor het in kaart brengen van neuropsychologisch disfunctioneren van kinderen en jongeren (doel 4). Hoofdstuk vier richt zich op de vraag of bepaalde neuropsychologische dysfuncties gelinkt zijn aan zowel EL als ADHD-symptomen bij kinderen. Ten slotte wordt in hoofdstuk 5 een algemene samenvatting en bespreking gegeven van de bevindingen. Sterktes en beperkingen van de drie empirische studies, suggesties voor toekomstig onderzoek en klinische implicaties worden besproken.

Datum:16 nov 2009 →  7 nov 2018
Trefwoorden:ADHD
Disciplines:Biologische en fysiologische psychologie, Algemene psychologie, Andere psychologie en cognitieve wetenschappen
Project type:PhD project