< Terug naar vorige pagina

Project

EFFectiveness of Endometrial Cancer Treatment (EFFECT)

EFFECT (EFFectiveness of Endometrial Cancer Treatment): Een studie naar de kwaliteit en de effectiviteit van de zorg voor baarmoederkanker in België.

Met 78.920 nieuw gediagnostiseerde gevallen in 2018 is kanker van het baarmoederlichaam (i.e. baarmoederkanker, exclusief de baarmoederhals) de vierde meest voorkomende kanker bij Europese vrouwen, na borst-, colorectale en longkanker. Verder is het ook de meest voorkomende gynaecologische kanker, voorafgaand aan eierstok- en baarmoederhalskanker (Bron: ECIS – European Cancer Information System; https://ecis.jrc.ec.europa.eu, geraadpleegd op 02/03/2020). In België worden jaarlijks ongeveer 1.400 nieuwe gevallen gediagnostiseerd1. Bovendien is de incidentie van baarmoederkanker (BK) aan het stijgen in de meeste Europese landen. Dit is voornamelijk toe te schrijven aan een toename in de voornaamste risicogroep (i.e. postmenopauzale vrouwen), te wijten aan de groeiende en verouderende populatie, maar eveneens aan de toenemende prevalentie van een aantal belangrijke risicofactoren, obesitas zijnde de meest belangrijke. In België wordt echter een AAPC (“average annual percentage change”) van -1,6% beschreven in het leeftijds-gestandaardiseerd incidentiecijfer voor de periode 2004-2017 (1).

Desondanks, in vergelijking met de andere twee voorname kankers van de vrouwelijke genitale tractus (i.e. eierstok- en baarmoederhalskanker), heeft BK de laatste decennia veel minder wetenschappelijke interesse en financiering gekregen. Bijgevolg is het wetenschappelijk bewijs, dat aan de grondslag ligt van de klinische praktijkrichtlijnen die momenteel gebruikt worden voor de behandeling van BK, eerder beperkt. Bijvoorbeeld, terwijl chirurgie welgekend is als zijnde de hoeksteen van de therapie, bestaat er tot op heden nog steeds veel controversie rond de rol van lymfadenectomie, evenals rond de meest effectieve adjuvante behandelingsstrategie. Dit is voornamelijk het geval bij patiënten waarbij de kanker in een vroeg stadium wordt ontdekt. Bijgevolg is het voor zorgverleners de dag van vandaag nog steeds relatief moeilijk om beslissingen te nemen betreffende de meest optimale behandelingsstrategie voor de patiënt. De wetenschappelijke literatuur beschrijft dan ook een hoge variabiliteit in de klinische praktijk in alle stappen van de behandeling van BK, resulterend in een variërende zorgkwaliteit en een suboptimale zorg voor vele patiënten, zowel internationaal, als in België. Daarom bestaat één van de hoogste prioriteiten voor de BK patiënten van vandaag in het verzekeren dat iedere patiënt een uniforme en optimale zorgkwaliteit ontvangt, ongeacht welk ziekenhuis of welke zorgverlener geconsulteerd wordt. Dit is namelijk het recht van iedere patiënt. Verschillende benaderingen om de kwaliteit van de oncologische zorg te verbeteren zijn reeds voorgesteld. Eén zo’n benadering bestaat uit het objectief meten en evalueren van de zorgkwaliteit aan de hand van kwaliteitsindicatoren, en uit het geven van feedback en benchmarking aan de zorgverleners. Voor deze benadering is reeds aangetoond dat deze kan leiden tot potentieel belangrijke kwaliteitsverbeteringen in de klinische praktijk van zorgverleners (in het algemeen).

In deze achtergrond werd het EFFECT (EFFectiveness of Endometrial Cancer Treatment) project opgestart tussen verschillende belanghebbenden (i.e. Het Antikankerfonds, VVOG, GGOFLB, ABRO-BVRO, BSMO, de pathologen, en de Stichting Kankerregister), en het wordt momenteel gefinancierd door Kom op tegen Kanker. EFFECT is een multicentrisch prospectief observationeel registratieproject van baarmoederkanker met het ultieme doel om de levenskwaliteit en uitkomst van iedere BK patiënt, die gediagnostiseerd wordt in België, te verbeteren door meer uniformiteit en kwaliteit na te streven in de zorg voor deze aandoening. Voor dit doeleinde wordt de zorgkwaliteit en haar interziekenhuis variabiliteit objectief gemeten aan de hand van 41 zorgvuldig geselecteerde en klinisch relevante kwaliteitsindicatoren, en wordt er feedback en benchmarking gegeven aan alle vrijwillig deelnemende ziekenhuizen. Het project ging online in februari 2013, en extensieve informatie van meer dan 4.200 BK patiënten gediagnostiseerd tussen 01/01/2012 en 31/12/2016 werd reeds prospectief verzameld. Bovendien werd individuele feedback en benchmarking reeds éénmaal voorzien aan de deelnemende centra in 2015. Dit PhD project heeft nu het doel om de zeer omvangrijke en uiterst waardevolle informatie aanwezig in de EFFECT databank verder te analyseren.

Zoals hierboven vermeld, bestaat het ultieme doel van dit project om ervoor te zorgen dat iedere BK patiënt in België een optimale en uniforme zorg ontvangt ongeacht het ziekenhuis of de zorgverlener die geraadpleegd wordt. We verwachten dit doel te bereiken door:

1) De deelnemende ziekenhuizen te voorzien van individuele feedback betreffende hun eigen resultaten op elk van de 41 kwaliteitsindicatoren, waarbij ze eveneens de mogelijkheid zullen hebben om hun resultaten te vergelijken met dat van de andere deelnemende centra. Dit zal er hopelijk voor zorgen dat centra acties zullen ondernemen om hun zorgkwaliteit te verbeteren ter hoogte van die zorgprocessen die bevonden werden als zijnde suboptimaal.

2) Door de volgende twee onderzoeksvragen aan te pakken: a) Heeft ziekenhuisvolume (i.e. het jaarlijks aantal BK patiënten die behandeld worden in dat bepaalde ziekenhuis) een significante impact op de kwaliteit en de uitkomst van de zorg voor BK in België (volume-uitkomst analyse); b)Zijn de kwaliteit en de uitkomst van de zorg voor BK toegenomen op een nationaal niveau sinds de start van het project (time-trend analyse).

Namelijk, de resultaten van de eerste onderzoeksvraag zouden mogelijks een belangrijke prikkel kunnen vormen voor de verschillende belanghebbenden en beleidsmakers om een discussie te starten betreffende de mogelijke nood aan een centralisatie van de zorg voor BK in België, waarbij BK patiënten in de toekomst enkel behandeld mogen worden in die ziekenhuizen, die dankzij hun hoog volume, over de nodige ervaring en middelen beschikken om aan iedere patiënt een optimale en uniforme zorg te verlenen. Terwijl de resultaten van de tweede onderzoeksvraag ons inzichten zullen geven of vrijwillige deelname van ziekenhuizen aan een kwaliteitsverbeteringsproject zoals EFFECT, en haar methodologie, het potentieel bezit om te leiden tot een significante toename in de zorgkwaliteit en uitkomst van BK op een nationaal niveau. Ten slotte moet het ook opgemerkt worden dat België in Europa een pionier is in het meten van de zorgkwaliteit voor baarmoederkanker. Bijgevolg kan EFFECT een impact hebben die ver buiten België reikt, zeker wanneer de studie succesvol blijkt te zijn.

Referenties:

1.            Cancer burden in Belgium 2004-2017, Belgian Cancer Registry, Brussels, 2020.

 

Datum:2 dec 2019 →  15 nov 2023
Trefwoorden:Uterine cancer, Volume-outcome, EFFECT, Gynaecological Oncology, Endometrial cancer, Quality of Care
Disciplines:Kankerepidemiologie
Project type:PhD project