< Terug naar vorige pagina

Project

Een nieuwe methodologische benadering om te begrijpen hoe structurele barrières de biotoegankelijkheid van carotenoïden in plantaardige levensmiddelen bepalen.

De doelstelling van dit onderzoek is het ontwikkelen van een nieuwe methodologische benadering om te begrijpen hoe structurele barrières de biotoegankelijkheid van carotenoïden in plantaardige levensmiddelen bepalen. Reële levensmiddelen bemoeilijken het onderzoek naar de onderliggende mechanismen die de biotoegankelijkheid van carotenoïden bepalen. Daarom zullen in dit onderzoek verscheidene goed gekarakteriseerde plant dispersie modelsystemen ontwikkeld worden op basis van fracties geïsoleerd uit tomaat- en wortelweefsel. De plant dispersie modelsystemen zullen opgebouwd worden uit een serumfase (afkomstig van tomaat of wortel) en een partikelfase (afkomstig van tomaat of wortel) die de carotenoïden bevat. Aandacht zal besteed worden aan de structurele barrières in zowel de serum- als de partikelfase. De algemene doelstelling kan vertaald worden in 2 specifieke hypothesen: - De structurele eigenschappen van pectine in de serumfase bepalen in een belangrijke mate de biotoegankelijkheid van carotenoïden in fruit en groenten gebaseerde levensmiddelen. - De lokalisatie van carotenoïden in het weefsel (nl. het niveau van bio-encapsulatie) bepaalt in een belangrijke mate de biotoegankelijkheid van carotenoïden in fruit en groenten gebaseerde levensmiddelen.
Datum:1 okt 2011 →  30 sep 2012
Trefwoorden:Bioaccessibility, Bio-encapsulation, Carotenoids, Pectin, Plant based foods, Structural barriers
Disciplines:Levensmiddelenwetenschappen en (bio)technologie