< Terug naar vorige pagina

Project

Digitale 3D-meettoepassingen voor een geïndustrialiseerd bouwproces bij nieuwbouw en renovatie (3DMT)

De huidige basiskennis op het vlak van meten – via lasers, scanners, totaalstations en fotogrammetrie, al dan niet via drones – is sterk uitgebreid de laatste jaren. Aannemers en andere bouwpartners lanceren ook tal van kleine experimenten om te bekijken waar ze digitale meettechnieken kunnen inzetten, voor allerhande werffases of probleemstellingen. Dit levert alvast een stroom op van punctuele vragen en uitdagingen. De structurele koppeling met bouwprocessen ontbreekt evenwel nog, en vormt de focus van voorliggend project. Daarbij wordt ondermeer die stroom van punctuele vragen en ideeën gekanaliseerd richting een reeks van type-toepassingen en bouwsituaties, die de kern vormen van project en werkprogramma.

Deze meettechnieken passen in een breder kader, in een bouwsector die de digitalisatieslag heeft ingezet, en op dit spoor verder zal gaan, hetgeen tot een verdere industrialisering van de sector zal leiden. Analoog aan andere geïndustrialiseerde sectoren zullen veel bouwprocessen vanuit een centraal punt gestuurd en op elkaar afgestemd worden. Een BIM-gebaseerd ecosysteem zal in de toekomst als centraal platform fungeren, met links naar zowel de ontwerp-, productie-, bouw- als de uitbatingsfase. Informatie over ondermeer planning, bestellingen, logistiek en kwaliteitscontroles zullen via dergelijke platformen passeren. Een ongeziene innovatie is de mogelijke automatisatie van deze processen waardoor het mogelijk wordt om op regelmatige basis alle objecten te evalueren op de werf. De impact hiervan op de faalkosten is enorm.

Zowel de digitale meettechnieken zelf, als de bredere inpassing in een model/BIM-omgeving brengen veel vragen en uitdagingen, maar ook nieuwe opportuniteiten mee. Eén van de (vele) uitdagingen is bijvoorbeeld het omvormen van sommige seriële processen (bvb. ruwbouw zetten en vervolgens maten nemen voor de bestelling van het schrijnwerk) naar meer parallelle processen (bvb. onmiddellijk schrijnwerk bestellen op basis van digitale modellen). Net die verhoogde interactie tussen bouwprocessen, digitale modellen (al dan niet BIM) en de versnelde verwerking van digitale meettechnieken zoals bijvoorbeeld (laser)scanning en fotogrammetrie maakt een veralgemening nu mogelijk, zowel om voortgang en toleranties op te volgen, als om werffases voor te bereiden. De reflex om dergelijke tools en controles continu in te bouwen zal een automatisme (moeten) worden in de geïndustrialiseerde bouwmethodes van morgen.

Weg te werken drempels zijn ondermeer het ontbreken van specifieke stappenplannen, meetafspraken en oplossingen op maat van bouwberoepen en -toepassingen. Verder ontbreken intuïtieve koppelingen met andere bouwsoftware, net als partners die focussen op interface tussen technologie/hardware en bouwbedrijven.

Het project beoogt dat type-meetoplossingen voor digitale metingen in vier concrete, maar brede bouwsituaties verfijnd, gedocumenteerd, gedemonstreerd en verspreid worden. Deze vier situaties dekken een heel brede range van bouwtoepassingen af:

1) Offertefase en werfvoorbereiding,

2) Montage, productievoorbereiding en uitzetten,

3) Tolerantiecontroles tijdens en na plaatsing elementen,

4) Automatische herkenning/detectie van bouwelementen/-materialen/-pathologieën

Naast de demonstratiereeksen moeten ook de geviseerde bedrijfscases diverse implementaties tastbaar maken, zowel aan de kant van de bouwbedrijven, als bij diverse technologiespelers of dienstenbedrijven.

Datum:1 mrt 2020 →  28 feb 2023
Trefwoorden:digitale meettechnieken, laserscanning, fotogrammetrie, digital construction
Disciplines:Bouwconstructiemanagement en projectplanning
Project type:Samenwerkingsproject