< Terug naar vorige pagina

Project

Dieet als behandeling voor patiënten met chronische darmontsteking

Inflammatoire darmziekte (IBD) is een chronische ziekte die vooral gediagnosticeerd wordt bij adolescenten en jongvolwassenen. De ziekte presenteert zich met diarree, abdominale pijn en anaal bloedverlies en heeft een belangrijke impact op de levenskwaliteit. Met de beschikbare medicatie slaagt men er slechts bij een deel van de patiënten in om de ziekte gedurende enige tijd onder controle te krijgen. Verschillende factoren spelen een rol bij de pathogenese van IBD, waaronder omgevingsfactoren. De stijgende incidentie van IBD in Azië en Oost-Europa suggereert een rol voor voeding. Bovendien is aangetoond dat dieetinterventies kunnen leiden tot ziektecontrole. Wij ontwikkelden het FIT- dieet met het doel om de intestinale microbiota te verbeteren en inflammatie tegen te gaan, dit door de consumptie van pro-inflammatoire voeding zoals emulgatoren te verminderen. Het FIT- dieet werd getest op gezonde vrijwilligers en patiënten met colitis ulcerosa, een subtype van IBD. Het FIT- dieet leidde tot een significante reductie van de inflammatie. In een volgende stap willen we het dieet testen in patiënten met de ziekte van Crohn (WP1). We zullen ook het effect van een vereenvoudigd FIT- dieet testen op intestinale inflammatie (WP2). De bereidingswijze van voeding kan bovendien de intestinale inflammatie beïnvloeden, dit door de productie van advanced glycation end products. We plannen om deze hypothese te testen in een interventionele studie met gezonde vrijwilligers en patiënten (WP3).
 

Datum:1 okt 2020 →  Heden
Trefwoorden:IBD, Crohn's disease, Diet
Disciplines:Gastro-enterologie, Medische microbiomics