< Terug naar vorige pagina

Project

Het doorgronden van de dynamiek van sociale cohesie en vervlochten beheer van onderuit. Sociale straten in Trente, Verona en Ferrara

De stedelijke publieke ruimte wordt vandaag geconfronteerd met een reeks uitdagingen. De snelheid en omvang van evoluerende fenomenen, waaronder: sociale en economische uitsluiting, veiligheid en criminaliteit, fragmentatie van buurten, degradatie van de bouwomgeving, individualisering, migratie, technologische ontwikkeling, etc., worden, in West-Europese landen, in toenemende mate problematisch, complex en onderling verbonden. Dit onderzoek focust hoofdzakelijk op twee kritieke punten: a) de druk op sociabiliteit en b) het gebrek aan gemene plaatsen die publiek leven en samenleven ondersteunen.

Moderniteit erodeert solidariteit, versterkt sociale en politieke uitsluiting, sluit plaatsen van socialisatie, tegenspraak en onderhandeling af, en ontzegt bepaalde gelederen van de bevolking uitoefening van enige politieke macht. Dit onderzoek wil bij te dragen aan het huidige democratische model, door het sociale leven van individuen opnieuw in te vullen met collectieve politieke betekenen, door modi te tonen die burgers laten emanciperen, en door paden naar oplossingen aan te reiken waarbij burgers de controle over hun omgeving herwinnen. Het onderzoek streeft naar een beter begrip van de wederzijdse dynamieken tussen sociale cohesie en het beheer van publieke ruimte.

Het analytisch kader werd opgebouwd na een studie omtrent het concept van sociale cohesie: geïdentificeerde grenzen in de literatuur leidden tot drie concepten -commons, burgerschap en beheer- die bijdragen leveren aan de ontbrekende dimensies van zorg, politiek en beheer.  Daaropvolgend wordt het Sociale Innovatie perspectief gebruikt om sociale cohesie te problematiseren en om de gemobiliseerde concepten onder eenzelfde lens te organiseren. Daarna wordt het belang van actoren en instituties’ aanwakkering van innovatieve en transformatieve macht, verklaard volgens de strategisch-institutionalistische benadering. Dit laat toe om het gebrekkig begrip, geldend binnen de neoliberale benaderingen, te overkomen, door de top-down normatieve benadering om te ruilen voor een analytisch comprehensief perspectief hetgeen de complexiteit van dialectische dynamieken tussen sociale cohesie en beheer van publiek ruimte omvat.

Door gebruik te maken van kwalitatieve onderzoeksmethodes, focust het project op drie gevallen van het Italiaanse Sociale Straat fenomeen, in de steden Trente, Verona en Ferrara. De Sociale Straten zijn nieuwe vormen van buurtgemeenschappen, waarvan de initieel louter sociale praktijken in sommige gevallen de subtiele grens tussen het private en publieke leven doorkruisen, door burgers te betrekken in het sociale leven en door een stem te geven aan groepen die traditioneel uitgesloten worden in het beheer van stedelijke ruimtes.

De drie verschillende ontwikkelingen van Sociale Straten laten toe om te focussen op verschillende delen van het analytische kader, respectievelijk het oplichten van de wederzijdse dynamiek tussen sociale cohesie, commons, burgerschap, en beheer. Op zijn geheel toont de analyse de ontoereikendheid van de rationalistische en structuralistische benaderingen om de druk op sociabiliteit en het gebrek aan gemeenschappelijke ruimte om publiek leven en samenleven te stimuleren, afdoende te vatten en aan te pakken. De echte complexiteit van de samenleving is veer gecompliceerder en zowel sociale cohesie als het beheer van publieke ruimte zijn ingebed in wijdere dynamieken.

Datum:16 jan 2018 →  16 mrt 2020
Trefwoorden:Social Street, Social cohesion, Social innovation, Urban commons, Citizenship, Urban governance, Case studies
Disciplines:Geologie, Atmosferische wetenschappen, Fysische geografie en omgevingsgeowetenschappen, Atmosferische wetenschappen, uitdagingen en vervuiling, Geomatische ingenieurswetenschappen
Project type:PhD project