< Terug naar vorige pagina

Project

Levensstijl, coping en psychische klachten in de algemene jongerenpopulatie

De adolescentie is een cruciale periode in het ontstaan van psychopathologische klachten zoals angst, depressie en psychose. De onderliggende mechanismen voor de ontwikkeling van psychopathologie blijven evenwel onduidelijk. Het doel van deze longitudinale cohortstudie is het ontrafelen van de rol van fysieke activiteit, sedentair gedrag en slaap bij de ontwikkeling van psychopathologie bij adolescenten. Beweging en slaap werken in de totale bevolking stress-reducerend, zelfbewustzijn verhogend, en kunnen sociale interacties verbeteren. De impact en interactie van deze levenstijlfactoren met elkaar, met affect, en met psychopathologische symptomen zullen onderzocht worden. Verder zal geëxploreerd worden in hoeverre de sociale (leeftijdsgenoten, ouders) en de fysieke context (thuis, school) deze associaties mediëren.

In een groot cohort (n=2000) van schoolgaande adolescenten in de leeftijd van 12, 14 en 16 jaar zullen er drie metingen afgenomen worden: baseline, na 2 jaar, en na 4 jaar. De adolescenten zullen op school getest worden.

De baseline psychosociaal assessment omvat metingen van psychosociale factoren (relaties met leeftijdsgenoten, psychosociale vaardigheden, sociale steun, hechting), en psychopathologische symptomen (psychopathologie en niet-suïcidale zelf-kwetsing).
Een multisensortoestel, een FitBit Charge 2, zal gebruikt worden om de fysieke activiteit (laag, gemiddeld en hoog), het aantal stappen (perdag), verbruikte calorieën (calorieën/dag), sedentair gedrag (zittende minuten/ dag) en slaaptijd (diepe, lichte en Remslaap/dag) gedurende 6 opeenvolgende dagen te meten.
De innovatieve Experience Sampling Methode (ESM) zal aangewend worden via de MobileQ app om de zelfgerapporteerde fysieke activiteit, het affect, de sociale context en omgeving van de deelnemers gedurende 6 opeen volgende dagen op te volgen. Op een GSM zullen de deelnemers 10 beeps per dag ontvangen.

Datum:16 nov 2017 →  16 nov 2021
Trefwoorden:mental health, adolescents
Disciplines:Orthopedie, Humane bewegings- en sportwetenschappen, Revalidatiewetenschappen
Project type:PhD project