< Terug naar vorige pagina

Project

De praktijk van verandering: reconstructie en realisatie van onderwijsvernieuwing in het DKO-muziek

Het onderzoeksproject focust op onderwijsvernieuwing in het Deeltijds Kunstonderwijs (DKO) – muziek en is te plaatsen binnen de actuele context van de hervormingen in het DKO. Het project is een samenwerking tussen LUCA School of Arts – Music & Drama en het Centrum voor Onderwijsvernieuwing en de Ontwikkeling van Leraar en School (COOLS) van de KU Leuven. Binnen COOLS definieert men onderwijsvernieuwing als een verandering van onderwijspraktijken en -structuren met de bedoeling deze te verbeteren.

Het onderzoek zal bestaan uit twee bewegingen. In een eerste beweging zal er een kritische reconstructie gemaakt worden van het onderwijsvernieuwingsproject Kunstig Competent. Kunstig Competent startte als proefproject rond evaluatie in het DKO en is ondertussen uitgegroeid tot een raamleerplan waar een groot deel van de muziekacademies op heeft ingetekend. Het onderzoek zal trachten inzicht te krijgen in de determinanten en kritische succesfactoren van het project. Dit zal gebeuren door middel van documentstudie, interviews met zowel ontwikkelaars als gebruikers en observaties. Bijzondere aandacht zal gaan naar de motivatie en de betekenisgeving van de betrokkenen.

De tweede onderzoeksbeweging is een praktijkonderzoek waarbij de onderzoeker in de eigen lespraktijk een onderwijsvernieuwing zal uitwerken voor het vak Muzikale en Culturele Vorming (MCV). MCV is het basisvak waarin de algemene muzikale basisvaardigheden worden aangebracht. Geïnspireerd door de eerste onderzoeksbeweging rond Kunstig Competent zal er een onderwijsvernieuwing vormgegeven worden vanuit de betrachting een zo rijk mogelijk spectrum aan muzikantenprofielen te ondersteunen: muzikanten uit verschillende genres, uit verschillende sociale contexten, meer gericht op performen of creëren enz.. Daarvoor zal de onderzoeker een nieuw curriculum vormgeven met veel aandacht voor open en flexibele lesconcepten en binnenklasdifferentiatie. Het traject zal de onderzoeker inzichtelijk maken door een gedetailleerd logboek, filmopnames en interviews met leerlingen en collega’s.

Datum:1 sep 2020 →  31 aug 2022
Trefwoorden:Educational Change, Music Education
Disciplines:Muziekpedagogiek
Project type:PhD project