< Terug naar vorige pagina

Project

De mechanische interactie tussen spier en pees bij explosieve sporten

Lange tijd werd gedacht dat pezen niets anders waren dan een deel van de spier, hoewel ze zowel op biochemisch als biomechanisch niveau verschillen. Door het hoge gehalte aan collageen vezels in de pees, werken ze meer elastisch dan de spier. Deze elasticiteit kan nuttig zijn voor het opslaan van potentiële elastische energie, die nadien weer kan vrijgegeven worden voor krachtgeneratie. Tegenover het voordeel van dit gebruik van elastische energie staat dat een eerder elastische pees minder efficiënt de kracht, die door de spier wordt gegenereerd, kan overdragen naar het bot.
Net als spieren kunnen pezen structureel en functioneel veranderen door training. Hierdoor is het van nut om het continuum tussen elasticiteit enerzijds en rigiditeit met snelle krachtoverdracht anderzijds te onderzoeken. Vooral wanneer we denken aan sport en prestatie, is het belangrijk om een discipline-specifiek optimale stijfheid van de pees te bepalen.
Het kwantificeren van in-vivo aanpassingen van de pezen op prestatie is tijdsrovend en veeleisend. Juist om dezeredenen maken wij gebruik van medische beeldvorming om subject-speficieke computermodellen te maken. Met deze modellen kunnen we veranderingen op spier-pees niveau simuleren en de invloed op de prestatie van de atleet voorspellen.
 

Datum:1 okt 2013  →  17 okt 2017
Trefwoorden:Muscle mechanics, Ultrasonography
Disciplines:Onderwijscurriculum, Orthopedie, Biomechanica
Project type:PhD project