< Terug naar vorige pagina

Project

De invloed van EU-grondrechtenstandaarden op de Straatsburgse rechtspraak. Een nieuw hoofdstuk in de Europese meerlagige grondrechtenarchitectuur?

Europa beschikt over een van de meest geavanceerde en verfijnde architecturen voor de bescherming van de grondrechten ter wereld. Deze architectuur wordt gekenmerkt door het naast elkaar bestaan van verschillende lagen van normen die de grondrechten beschermen. Deze rechten worden tegelijkertijd gewaarborgd door de nationale grondwetten, het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens (‘EVRM’) en het EU-recht.

De laatste jaren is het EU-recht een prominente bron van grondrechten geworden. Sinds 2000 beschikt de EU over een eigen ‘Bill of Rights’, het Handvest van de grondrechten. Voorts heeft de EU-wetgever steeds meer normen inzake grondrechten ontwikkeld op uiteenlopende gebieden, gaande van gelijkheidsrecht tot gegevensbescherming.

De proliferatie van de EU-grondrechtennormen leidt tot een revolutionaire verandering voor de Europese grondrechtenarchitectuur. Terwijl de EU op het gebied van de grondrechten traditioneel een ‘normnemer’ was, wordt zij stilaan een ‘normzetter’. De gevolgen van deze ontwikkeling blijven echter grotendeels onbelicht.

In het bijzonder ontwikkelt de EU haar grondrechtennormen autonoom ten opzichte van een van de meest gezaghebbende grondrechtensystemen in Europa, de Raad van Europa. De laatste decennia is het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (‘EHRM’), dat in het hart van dit systeem staat, sterk geneigd om op externe bronnen te steunen om de EVRM-rechten te concretiseren.

Het hoofddoel van dit project is na te gaan hoe en in welke mate EU grondrechtenstandaarden de interpretatie van de EVRM-rechten door het EHRM hebben beïnvloed. Daarbij zal dit project licht werpen op de wijze waarop het EHRM de mogelijkheden die deze normen bieden heeft benut, en op de wijze waarop het de spanningen die voortvloeien uit het gebruik van deze normen in zijn rechtspraak heeft gearticuleerd.

Datum:1 sep 2020 →  Heden
Trefwoorden:European Court of Human Rights, EU law, Fundamental rights, EU secondary law, Charter of Fundamental Rights, European law, European Convention on Human Rights
Disciplines:Europees recht, Mensenrechtenwetgeving
Project type:PhD project