< Terug naar vorige pagina

Project

De herverkavelde stad. Stedelijke transformaties en erfgoedwording na de secularisatie van de kloosters in België (1773/1796-1860).

Alle kloosters in Belgische steden werden tussen 1773 en 1796 afgeschaft, wat een diepe metamorfose van het stedelijk landschap veroorzaakte. Het fenomeen van de secularisatie van de publieke ruimte en stedelijke herontwikkeling als gevolg van afbraak en hergebruik van kloostergebouwen en kerken werd nooit systematisch onderzocht vanuit een architectuurhistorisch standpunt. Dit project ambieert een dubbele doelstelling. Enerzijds, onderzoek naar de actoren en concrete mechanismen van de materiële en visuele transformatie van geseculariseerde kloosters in de liberale stad. Anderzijds onderzoek naar de geleidelijke bewustwording van de erfgoedwaarde (erfgoedwording) van hergebruikte kloosters, wat vanaf 1830 ontstond in de context van de nieuwe nationale identiteitsontwikkeling alsook het Katholieke Reveil. Drie casussteden werden gekozen, met name Brussel, Brugge en Antwerpen, alle drie grote steden in transformatie, waarvoor een brede waaier aan archiefbronnen, verhalende bronnen en visuele bronnen beschikbaar is. De gegevens zullen worden geïmplementeerd in een historische GIS (geografisch infosysteem) dat de analyse op microniveau van de gebouwen, mesoniveau van de onmiddellijke omgeving en macroniveau van de stad toelaat. Dit project duurt vier jaar, levert een doctoraat, en biedt talrijke mogelijkheden voor verder nationaal en internationaal onderzoek.
Datum:1 jan 2012 →  31 dec 2015
Trefwoorden:Architecture, Belgium, Nineteenth Century, Religion, Urbanism, Heritage, Urban history
Disciplines:Ingenieurswetenschappen in de architectuur, Architectuur, Interieurarchitectuur, Architecturaal design, Kunststudies en -wetenschappen